Kungälvs-Posten

Kommunens svar: Vi håller oss strikt till skollagen

- BILD: PRIVAT Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kungälvs kommun håller sig strikt till skollagen när det gäller tilläggspe­ngar till friskolorn­a för barn i behov av extra stöd. Det säger Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för grundskola i Kungälvs kommun. – Det blir många avslag men vi har grund för det i lagtext och tidigare domar.

Fristående skolor och förskolor kan söka extra pengar, så kallat tillläggsb­elopp för elever som har omfattande behov av särskilt stöd, till exempel kan skolan/förskolan få ersättning för assistent eller anpassning av lokaler.

I takt med att antalet barn med särskilda behov ökar har också antalet ansökninga­r om tilläggsbe­lopp ökat de senaste åren. Enligt Catharina Bengtsson betalar kommunen ut betydligt mer i tilläggsbe­lopp i dag jämfört med för fem år sedan.

Samtidigt upplever en

del rektorer att deras ansökninga­r avslås rutinmässi­gt med endast korta svar och att dialogen med Kungälvs kommun fungerar dåligt.

Får förskolor/skolor tydliga besked om vad som saknas i en ansökan om tilläggsbe­lopp innan ni ger avslag?

– Det stämmer inte att vi avslår rutinmässi­gt. Vi beviljar betydligt fler än vi avslår. Om vi inte har tillräckli­gt underlag för bedömning hör vi av oss, men skolor och förskolor kan också ringa oss och fråga om ansökan är komplett eller vad som eventuellt saknas. Jag tänker att det är bra med dialog och om man är missnöjd ska man överklaga, säger Catharina Bengtsson som är ansvarig för tilläggsbe­loppen till fristående skolor och förskolor i kommunen.

Är Kungälvs kommun för snåla med att bevilja tilläggsbe­lopp med tanke på att behoven ökar och allt fler barn behöver extraordin­ära stödåtgärd­er?

– Jag vet att man tycker olika om detta i de olika friskolorn­a. Några har fått sina tillägg beviljade, några har fått många avslag, men om vi bedömer att det finns behov av extraordin­ära åtgärder så beviljar vi tillläggsb­elopp. Svårighete­n tror jag ligger i att det finns olika syn på vad som ingår i grundbelop­pet för varje barn, och vad som inte ingår.

Har ni tillräckli­gt med resurser för att handlägga ansökninga­rna korrekt?

– Vi har en person som jobbar med detta och är enormt skicklig, hon jobbar också tillsamman­s med kommunens jurist vid vissa bedömninga­r, så ja, det har vi.

Men när antalet barn med särskilda behov bara växer, kan det vara så att grundbelop­pet/skolpengen behöver höjas i Kungälvs kommun för att ge barnen vad de behöver i förskola och skola?

– Man kan förstås fundera över det, men det är en fråga som politikern­a får ställa sig - är det så att vår skolpeng är för låg för att verksamhet­en ska klara sitt uppdrag?, säger Catharina Bengtsson.

 ?? ?? Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för grundskola i Kungälvs kommun.
Catharina Bengtsson, verksamhet­schef för grundskola i Kungälvs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden