Kungälvs-Posten

Familjen Lindh kämpar för extra stöd i förskolan

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Att Elisabeth och Magnus fyraårige son behöver extra stöd både hemma och i förskolan råder ingen tvekan om, men förskolan får inga extra resurser av kommunen och BVC avvaktar en utredning som kan ta ytterligar­e flera år. Under tiden betalar familjen privat för att sonen ska få hjälp.

Hemma hos barnfamilj­en Lindh i Ytterby är det sen eftermidda­g. Storebror, snart fyra år, leker med lillasyste­r, de hoppar upp i soffan och visar böcker och leksaker. De bråkar lite, blir sams igen och gnager på ett äpple en stund var.

Det är ungefär som det brukar i småbarnsfa­miljer, med undantaget att storebror har särskilda behov och hans föräldrar varje dag kämpar i motvind för att han ska få det extra stöd han behöver.

– Han har en språkstörn­ing, han har inte samma styrka i musklerna som andra barn och han behöver hjälp med både socialt samspel och fysiska aktivitete­r. Om utredninge­n visar att han har ytterligar­e svårighete­r återstår att se men egentligen spelar det ingen roll eftersom han är i behov av extra stöd här och nu. Tidiga insatser är avgörande för hur det går för barn med svårighete­r och insatserna måste sättas in tidigt. Det gäller inte bara vårt barn, det gäller alla, säger Elisabeth och hjälper sonen upp i knät.

Hon berättar att BVC har skickat remiss till neuropsyki­atriska mottagning­en, BNK, på Drottning Silvias barnsjukhu­s för att sonen ska få en utredning och eventuell diagnos. Sedan remissen skickades i januari 2022 har köerna till BNK ökat från ett till två år.

– Vårdköerna gör att barnen inte får diagnos och därmed inte heller stöd i rätt tid. Man kan inte vänta hela förskoleål­dern, det är nu man grundlägge­r för barnens framtida liv. Utredninge­n för vår son har inte ens börjat och innan den klar vill inte vården ta ansvar för att han ska få hjälp, av logoped till exempel. Nu har vi tagit hjälp av en privat logoped för 800 kronor per besök. Vår son gör små språkliga framsteg tack vare logopeden, men han skulle behöva komma dit varje vecka. Tyvärr har vi inte den ekonomiska möjlighete­n, säger Elisabeth.

Både storebror och lillasyste­r går på förskolan Viljan, en fristående förskola som precis som de kommunala får barnpeng för varje barn och kan söka tilläggsbe­lopp för extraresur­s till barn med särskilda behov.

– I vintras meddelade förskolan att de ville ansöka om extra resurs. Då hade vår son gått där i ett halvår och de såg behovet tydligt. Förskolan har sökt tilläggsbe­lopp två

” Det känns som att kommunen ger upp om de här barnen. Man bygger massor i Kungälv och lockar barnfamilj­er att flytta hit men sen fungerar varken förskola eller skola. Elisabeth Lindh

gånger men får bara avslag från kommunen. Förskolan gör verkligen allt de kan och jag vet att det finns flera barn där som har behov av extra stöd, men det blir bara avslag, säger Elisabeth och tillägger att de aldrig kommer att sluta kämpa för sin sons rätt till stöd.

– Det känns som att kommunen ger upp om de här barnen. Man bygger massor i Kungälv och lockar barnfamilj­er att flytta hit men sen fungerar varken förskola eller skola. Detta måste lyftas till politikern­a – kommunen ska ge barnen det de behöver och har rätt till, säger Elisabeth Lindh.

 ?? BILDER: ANNA HEDLUND ?? Familjen Lindhs fyraåring behöver mycket hjälp och stöd både hemma och i förskolan.
BILDER: ANNA HEDLUND Familjen Lindhs fyraåring behöver mycket hjälp och stöd både hemma och i förskolan.
 ?? ?? Familjen Lindhs fyraåring behöver mycket hjälp och stöd både hemma och i förskolan.
Familjen Lindhs fyraåring behöver mycket hjälp och stöd både hemma och i förskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden