Kungälvs-Posten

Flyttade till Kungälv och blev av med LSS-insatser

- BILD: KRISTIAN JOHANSSON Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: När familjen bodde i Uddevalla kommun hade sonen kontaktper­son, vistelse på korttidsbo­ende och fritids på skolan. Efter flytten till Kungälv beviljades ingenting av detta. Föräldrarn­a menar att beslutet är taget på felaktiga grunder.

Familjen Gillberg består av mamma Hibo, styvpappa Thomas och två söner. Den yngre av dem fyller 13 år i höst. Han har svår autism sedan barndomen och ADHD.

– Han har stora sociala svårighete­r och är väldigt impulsiv, säger Hibo Hassan Gillberg.

När familjen bodde i Uddevalla fungerade livet ändå någorlunda bra för sonen, som där hade LSSbeslut på att han fick ha kontaktper­son, korttidsvi­stelse och fritids på skolan.

– Barn som har svåra funktionsn­edsättning­ar får en kontaktper­son för att inte bli socialt isolerad, utan komma ut på aktivitete­r, som man inte klarar själv. Det fungerade bra i Uddevalla.

Samma sak med korttidsbo­endet och fritids.

– Korttidsvi­stelsen brukar vara från en fredag till söndag, eller en dag i veckan så att familjen får lite avlösning.

I april i år flyttade familjen till

Nordtag i Ytterby. Inför flytten ansökte Hibo hos Kungälvs kommun om samma hjälp enligt LSS till sonen som han hade i Uddevalla. Kungälvs kommun gjorde en utredning medan familjen bodde kvar i Uddevalla, men när familjen fick besked i början av sommaren blev det ett nej till såväl kontaktper­son, som korttidsvi­stelser och fritids.

Enligt Hibo Hassan Gillberg utgick hela utredninge­n från familjens tillvaro i Uddevalla, som fungerade bra, tack vare LSS-insatserna.

– Handläggar­en har inte pratat med min son, inte med skolan och har inte tagit del av tidigare utredninga­r. Den är gjord på falska grunder. I Uddevalla hade de en helhetsbil­d när de tog beslut om insatser, men inte här.

Det har varit en orolig sommar för sonen, som inte har fått det stöd han tidigare har haft.

– Han har haft stora behov i en helt ny miljö, men utan insatser har det varit jobbigt. Han har rymt och varit stökig.

I samband med detta har familjen ådragit sig orosanmäln­ingar och socialtjän­sten har blivit indragen.

– Socialtjän­sten gjorde en utredning som sade att det finns behov av fritids, korttids och kontaktper­son.

Familjen fick också tid för inskolning på Näckrosen i Tveten, som är ett korttidshe­m och fritidshem. Men det blev aldrig någon inskolning. Efter många turer fick familjen veta att enhetschef­en hade lagt ner ärendet. Det blev inga insatser.

– Enhetschef­en tyckte i stället att jag skulle be att få vab-intyg av Bup (barn- och ungdomspsy­kiatrin), bara jobba tre timmar om dagen, så länge skolan håller på, och sedan ta hand om honom på egen hand. Det var fruktansvä­rt. Jag vill ju jobba och bidra, jag älskar mitt jobb.

Hur mår sonen nu?

– Han går inte i skolan, för han mår dåligt. Han mår bra när han har aktivitete­r, det ser man från Uddevallat­iden.

Hibo Hassan Gillberg har överklagat beslutet om LSS-insatserna.

– När ett besked kommer vet jag inte, men det kan ta upp till ett år. Jag vill överklaga beslutet från socialtjän­sten också, men där har vi inte fått något beslut att överklaga ännu.

Cheferna på Kungälvs kommun vill inte kommentera enskilda fall. Men Susanne Ek, enhetschef inom biståndsen­heten, skriver så här i ett mejl om hur två kommuner kan göra så olika bedömninga­r av behov:

”Varje kommun är en separat myndighet, och gör en fristående bedömning kring behov. Det faktum att man haft en insats i en kommun innebär därför inte att man per automatik beviljas samma stöd i en annan kommun. Ibland förändras individens behov och situation över tid, vilket kan innebära att en ny kommun vid en ny tidpunkt gör en annan bedömning.”

Angående rådet att vabba med sonen säger Peter Almgren, verksamhet­schef för myndighet på kommunen, att han inte kan uttala sig om vad som har sagts eller inte sagts i ett enskilt ärende.

”Socialtjän­sten kan inte göra bedömninga­r om en förälder har rätt till vård av sjukt barn utan det är en läkare som gör en sådan bedömning. Vi arbetar inte på det sättet, utan varje ansökan som inkommer till socialtjän­sten hanteras i en utredning där en bedömning utifrån lagstiftni­ng inom Socialtjän­stens görs. Bedömninge­n ligger sedan till grund för ett beslut”, skriver han i ett mejl.

Han menar vidare att om man tycker att man har fått ett dåligt bemötande kan man lämna en synpunkt till kommunen eller till Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg).

 ?? ?? Thomas Gillberg och Hibo Hassan Gillberg tycker att kommunen har fattat LSS-beslut angående deras son på felaktiga grunder.
Thomas Gillberg och Hibo Hassan Gillberg tycker att kommunen har fattat LSS-beslut angående deras son på felaktiga grunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden