Kungälvs-Posten

Kungälvs godaste kanelbulle bakas i Rollsbo

- BILD: FRIDA EKBORG Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kunder åker från både Uddevalla och Torslanda för att äta pizza på Signalgata­ns bageri. Nu är det många som också vill handla kanelbulla­r, efter att bageriet vann titeln ”Kungälvs godaste kanelbulle 2023”. – Det är kul att så många nya har upptäckt att vi finns, säger ägaren Thomas Andersson.

Kanelbulle­ns dag innebar mycket jobb på Signalgata­ns bageri i Rollsbo.

– Sådana här dagar är extrema. Runt 600 bullar har vi sålt, plus allt annat. Det var två kunder som inte fick något, säger Thomas Andersson.

Efter att bageriet vunnit utmärkelse­n Kungälvs godaste kanelbulle var det gott om kunder som ville köpa kanelbulle redan på tisdagen.

– Många av dem har sagt att de inte ens visste att jag fanns innan de läste om oss i Kungälvs-Posten. Men jag ligger ju inte så centralt, så det är ju inte så konstigt, säger Thomas Andersson.

Till vardags kör Signalgata­ns bageri dagens lunch på ett rullande veckoschem­a. På tisdagar är det pizza och på onsdagar är det langos.

– Vi kör alltid samma, en rätt varje dag, och ändrar inte menyn. Vi har kunder som åker långväga för att köpa lunch här. Så det går inte att fokusera på bara bullar, säger Thomas,

som kör langosbak samtidigt som kanelbulle­baket.

Självklart bakar bageriet dagligen också kaffebröd, det brukar bli runt 50-60 bullar om dagen. Men inför kanelbulle­ns dag ökar antalet bullar tiofalt.

Varför tror du att just er bulle gick hem hos juryn?

– Vi försöker göra allt så bra som möjligt med bra råvaror. När man är en så liten verksamhet så måste man göra bra grejer, annars överlever man inte. Just det här receptet på kanelbulla­r kommer från Småland och det lärde jag mig att göra av en jobbarkomp­is på mitt första jobb år 1985. Jag har inte sett det utseendet på kanelbulla­r någon annanstans, berättar Thomas.

Efter några år inom bageribran­schen lade han bakandet på hyllan, där det fick ligga och vila i nästan 30 år innan han tog upp det igen. Nu är det snart fyra år sedan han och sambon Brigitta Buri startade Signalgata­ns bageri.

– Jag fick en pojk med diabetes och då kunde jag inte jobba nätter, men nu är han så stor att han klarar sig

Thomas Andersson, ägare till Signalgata­ns Bageri.

själv och därför har jag börjat baka igen. Men däremellan har jag jobbat med hundar, barn och allt möjligt. Det känns jätterolig­t att vara igång igen, jag har väntat på det här. Jag köpte upp maskiner och stod redo, när jag fick tillfälle så drog jag igång, säger han.

En månad innan pandemin bröt ut så slog bageriet upp dörrarna för första gången.

– Under pandemin så var det många pensionäre­r som handlade här eftersom de inte ville handla i någon stor affär. Och det var ju den bästa reklampela­ren jag någonsin kunde få. Det spred sig. Och de kunderna har jag fått behålla. På något sätt har pandemin varit bra för mig, men nu får gärna alla kriser och krig vara över.

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG
 ?? ?? Bullar under bakning hos Signalgata­ns bageri.
Bullar under bakning hos Signalgata­ns bageri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden