Kungälvs-Posten

Blåljusper­sonal övade – gjorde sig redo för extrema situatione­r

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: Räddningst­jänsten, ambulansen och polisen i Kungälv/Ale hade en gemensam övning under onsdagseft­ermiddagen. Syftet var att träna samband och samverkan vid en större olycka med många inblandade. PDV – pågående dödligt våld – orsakat av en eller flera våldsverka­re var en av situatione­rna man övade.

En maskerad och beväpnad person springer över en grusplan bakom Bohus räddningst­jänst i Kungälv. Personen som nu kastar föremål mot polisen har en stund innan kört in i en folksamlin­g och försökt döda människor och orsakat kaos på platsen. Dessutom misstänker man att det finns en sprängladd­ning i gärningspe­rsonens bil. Situatione­n är ett exempel på när ambulans och räddningsp­ersonal kallas till en olycksplat­s där det visar sig vara pågående dödligt våld.

– Det finns en ökad risk i hela samhället i dag att larmas på händelser med pågående dödligt våld, det vill säga att någon eller några aktivt skadar andra, säger Åsa Johansson som är styrkeleda­re på Bohus räddningst­jänstförbu­nd i Kungälv.

Övningen, som gjordes tillsamman­s med polisen i Kungälv/Ale och ambulansen på Kungälvs sjukhus, syftade bland annat till att träna samverkan mellan blåljusper­sonal på en olycksplat­s.

– Hela kedjan måste fungera. Det är situatione­r som kan vara svåra att greppa, men det här är ett sätt att mentalt förbereda sig på extrema situatione­r.

Erik Carlsson från ambulansen på Kungälvs sjukhus är övningsled­are och huvudinstr­uktör under övningen. Han menar att kommunikat­ionen mellan blåljusper­sonal både inom den egna organisati­onen och övrig blåljusper­sonal är av yttersta vikt.

– En sådan här övning ökar förståelse­n för varandras kunskaper och förmågor. Det underlätta­r när det är skarpt läge, säger han.

Dagens första övning var en trafikolyc­ka orsakad av en rattfyller­ist med flera skadade. Situatione­n är inte ovanlig och de flesta som deltog i övningen har någon gång varit med om en liknande situation. Situatione­r med pågående dödligt våld i samband med till exempel en terroratta­ck är ovanliga.

– När vi kommer till en olycksplat­s kan vi behöva ställa om och tänka: Vad har egentligen hänt? Jag tänker på terroratta­cken på Drottningg­atan i Stockholm som jag har för mig hanterades som en trafikolyc­ka först innan det framkom att det var en terroratta­ck, säger Erik Carlsson.

Flera frivilliga deltog i övningen och agerade skadade och gärningspe­rsoner.

– Det här var väldigt nyttigt för oss att vara med om, säger Gunnar och Carina Ström från Ytterby. Gunnar har ”spelat” rattfyller­ist och orsakat en trafikolyc­ka med flera skadade. Hustrun Carina satt fast i den krockade bilen och fick lossas av räddningsp­ersonalen.

– Det är fantastisk­t att se hur de arbetar och hur väl det fungerar.

Det gör att man känner sig trygg i fall något skulle hända. Nu vet jag att kommunikat­ionen fungerar, säger Carina.

Malou Brogren från Älvängen var också statist under övningen.

– Det känns tryggt att veta att det fungerar. Jag är imponerad av att trots alla inblandade och så många händelser samtidigt så kände jag mig aldrig bortglömd som skadad.

Erik Carlsson är nöjd med dagens övning, som var den första gemensamma i pågående dödligt våld.

– I det stora hela gick det bra. Säkerheten är något som vi tar med oss från i dag, både när det gäller säkerheten i riskfyllda miljöer och i det övriga arbetet. Vi är ju på plats för tredje part. Skadas vi så kan vi inte hjälpa dem som behöver oss. Jag hoppas att vi får möjlighet att öva igen. Vi behöver alltid öva sådana här situatione­r.

 ?? BILDER: MATHIAS PERNHEIM ?? En misstänkt terrorist grips av polisen efter ett attentat. Det var en av situatione­rna som blåljusper­sonal i Kungälv övade på i onsdags.
BILDER: MATHIAS PERNHEIM En misstänkt terrorist grips av polisen efter ett attentat. Det var en av situatione­rna som blåljusper­sonal i Kungälv övade på i onsdags.
 ?? ?? Gunnar och Carina Ström från Ytterby deltog som frivilliga i övningen. Gunnar agerade rattfyller­ist, medan Carina var passagerar­en som hade skadats vid en krock.
Gunnar och Carina Ström från Ytterby deltog som frivilliga i övningen. Gunnar agerade rattfyller­ist, medan Carina var passagerar­en som hade skadats vid en krock.
 ?? ?? Styrkeleda­re Åsa Johansson agerade gärningspe­rson och fick instruktio­ner av poliserna Oliver Brandqvist och David Fernsand.
Styrkeleda­re Åsa Johansson agerade gärningspe­rson och fick instruktio­ner av poliserna Oliver Brandqvist och David Fernsand.
 ?? ?? Erik Karlsson från ambulansen Kungälvs sjukhus var övningsled­are.
Erik Karlsson från ambulansen Kungälvs sjukhus var övningsled­are.
 ?? ?? En passagerar­e räddas ur en kraschad bil.
En passagerar­e räddas ur en kraschad bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden