Kungälvs-Posten

Åsa berättade om gamla Majorna

- Lisbeth Samuelsson

Så har då PRO startat upp sina tisdagsträ­ffar på Kvarnkulle­ns Lilla Sal.

I dag – den 19 september – var det Mats som hälsade alla nya och gamla medlemmar varmt välkomna till höstens olika möten och cirklar. Han hälsade också vår gäst i dag Åsa Liljestam från Sjöfartsmu­seet, akvariet varmt välkommen tillbaka till oss. I dag skulle hon berätta om krogar, busliv, bryggerier i det gamla Majorna.

När hon startade sin berättelse hamnade vi flera hundra år bakåt i tiden under segelfarty­gens tid. Fartygen kunde inte segla längre in än till Klippan där fick de ankra och små båtar tog personer och gods in till hamnen som då låg vid Hamngatan inne i Göteborg.

Allfartsvä­gen från Klippan in till Göteborg fick benämninge­n Allmänna Vägen och det var på den vägen man färdades och utmed vägen fanns väldigt många krogar runt 80 stycken där det serverades olika drycker dygnet runt till glädje för alla sjömän och andra som lossade och lastade. Krogarna stoltserad­e men namn som ”Gyllene Suggan” ”Ankaret” och ”Hoppet”. Det blev ett väldigt liv runt alla dessa krogar.

Ostindiska Kompaniet hade också sitt säte här och dom drev bland mycket annat även ett värdshus ”Klippan 1”.

Stadsdelen Majorna är äldre än Göteborg och den del som kallas Klippan är ännu äldre. Majorna hörde till Örgryte- Härlanda och införlivad­es inte förrän i mitten på 1800-talet med Göteborg när staden växte. På den tomt som Sjöfartsmu­seet ligger fanns förr i tiden ett varv ”Gamla Varvet” när detta lades ner såg ett nytt varv dagens ljus ”Nya Varvet”.

Det växte ju även upp bryggerier runt Klippan. Kronans Bryggeri var ett som till slut köptes upp av Pripps bryggeri. Carnegie Porterbryg­geri var ett annat välkänt bryggeri. Det fanns även ett Sockerbruk

nere vid Klippan vars byggnad står kvar än i dag och används till diverse evenemang och där finns även ett mikrobrygg­eri. Klippan är ju idag ett reservat.

Det var återigen ett väldigt intressant anförande och vi lyssnade hänförda på allt hon hade att berätta. Mats framförde ett varmt tack och vi stämde i med värmande applåder. Nu blev det kaffe och bulle och lite trevlig samvaro.

Åsa Liljestam från Sjöfartsmu­seet.

 ?? BILD: LISBETH SAMUELSSON ??
BILD: LISBETH SAMUELSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden