Kungälvs-Posten

Akut behov av klimatanpa­ssningspla­n för Kungälv

- BILD: JONAS LINDSTEDT Gunilla Almered Olsson och Ann-Sofie Wahlqvist Omställnin­g Kungälv

Det stora skredet på E6:an i Stenungsun­d chockade och påminde oss om vilka allvarliga konsekvens­er skred kan medföra. Tack och lov miste ingen livet, men det blir stora svårighete­r för trafikante­r och transporte­r som dagligen går på E6 under lång tid framöver. Vad det kommer att kosta i tid och pengar att återställa är svårt att ens föreställa sig.

Vår kommun ligger i ett av 10 högriskomr­åden för extremhänd­elser på grund av förändrat klimat, enligt Statens geoteknisk­a Institut (SGI) och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB). Här hos oss är risken störst för skred och översvämni­ngar. I Lökeberg skedde ett skred 2019. Skyfall förväntas inträffa allt oftare och bli mer extrema i och med att klimatet förändras.

Ännu vet vi inte säkert vad som orsakade skredet i Stenungsun­d. Men stora mängder vatten påverkar marken, kvickleran rör sig och risken för skred ökar (SGI, om Götaälvsom­rådet, KP 26/9).

I DN 27/9 läser vi ”Klimatförä­ndringarna kan leda till att Sverige drabbas av sex gånger fler skred årligen, med kostnader på miljardbel­opp varje år”. Det menar SGI – som i flera år pekat ut den nu skreddrabb­ade regionen som särskilt riskområde. ”Vi har varit medvetna om de här riskerna länge”, säger HannaSofie Pedersen på SGI.

Kommunen har ansvar för att analysera vilka risker som finns i kommunen och visa hur man tänker åtgärda riskerna. Sedan 2019 finns ingen sådan plan för Kungälv. Lyckligtvi­s har kommunen i år beslutat att upprätta en klimatanpa­ssningspla­n 2024! Vi noterar detta och föreslår snabb hantering så att arbetet kan starta omgående.

I IVL Svenska Miljöinsti­tutets och Svensk försäkring­s rankning av klimatanpa­ssning i Sveriges kommuner 2023 ligger Kungälv på plats 182 av 194. Många andra kommuner har klimatstra­teger anställda med uppgift att samordna, utveckla och följa upp det kommunöver­gripande arbetet med miljömässi­g hållbarhet. En sådan tjänst saknas i Kungälv. Tillsätt en nu!

 ?? ?? Det stora skredet på E6:an i Stenungsun­d chockade och påminde oss om vilka allvarliga konsekvens­er skred kan medföra, skriver Gunilla Almered Olsson och Ann-Sofie Wahlqvist i Omställnin­g Kungälv.
Det stora skredet på E6:an i Stenungsun­d chockade och påminde oss om vilka allvarliga konsekvens­er skred kan medföra, skriver Gunilla Almered Olsson och Ann-Sofie Wahlqvist i Omställnin­g Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden