Kungälvs-Posten

Kongahälla­s Fåglum siktar högt – nu ska toppstride­n avgöras

I helgen spelar Kongahälla seriefinal borta mot Vårgårda. IKK:s reslige mittback och senast vikarieran­de anfallare Sebastian Bertilsson Fåglum har koppling till båda lagens hemorter.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@ kungalvspo­sten.se

Sebastian Bertilsson Fåglum klev upp från mittbacksp­latsen till anfallare när skyttekung­en Haris Skenderovi­c var sjuk. Och tackade för förtroende­t med att göra tre mål i sista hemmamatch­en i serien, när IK Kongahälla körde över IFK Tidaholm med 6–1 i helgen som gick. Han har gjort hattrick förr, men inte i Kongahälla.

– Jag har spelat anfallare tidigare år, i Vinberg och när jag pluggade i USA. Det här året har jag bara spelat mittback, säger Sebastian Bertilsson Fåglum.

Falkenberg­ssonen har ett par målskyttar i släkten att brås på. Pappa

Lennart Bertilsson gjorde en hel del mål för Falkenberg­s FF och Varbergs GIF, medan farbror Henrik var pålitlig skyttekung i dels Halmstads BK, där han blev svensk mästare 2000, dels i Örgryte IS, där han i högsta grad bidrog till att Öis hängde kvar i allsvenska­n både 1995 och -98.

Nu möter serieledar­en

I K Kongahälla – som inte har förlorat efter sommaruppe­hållet – tvåan Vårgårda i en direkt avgörande seriefinal, där vinnaren går upp till division 2. Och som namnet antyder har Sebastian Bertilsson Fåglum även kopplingar till Vårgårda och framför allt de legendaris­ka cykelbröde­rna Gösta ”Fåglum” Pettersson, samt Sture, Erik och Tomas Fåglum, som bland annat blev trefaldiga världsmäst­are i lagtempo i slutet av 60-talet.

– Tomas Fåglum är min morfar. Komiskt att det att det blir seriefinal mot just Vårgårda. Jag har absolut tänkt på det. Familjen ska upp och titta på matchen. Det ska bli roligt. Jag har varit där en del som yngre i både Vårgårda och Fåglum, varit på museet och sett statyn, berättar Sebastian Bertilsson Fåglum.

Vem håller de på nu, hemmalaget Vårgårda eller dig?

– Kongahälla, såklart. Vi har släkt från Vårgårda, vi får se om de dyker upp.

Sebastian Bertilsson Fåglum spelade i Vinberg förra säsongen och mötte IKK i serien. För ett år sedan flyttade han till Göteborg och hamnade i Kongahälla via kontakter. Han tränade med laget i november och skrev sedan på för IKK. Hittills har det blivit sju mål på 19 matcher för den långe hallänning­en.

Hur ser du på ditt år hittills i Kongahälla?

– Det har varit roligt, men både upp och ner, fram och tillbaka. Vi har haft framgångar, men också motgångar. Fast vi har kunnat vända på det. Jag trivs bra med klubben, styrelsen och lagkamrate­rna. Jag fastnade direkt för klubben, det är ett etablerat och starkt lag med bra tränare.

Förutom att matchen mot Vårgårda är en ren seriefinal, så möter samtidigt trean Alingsås och fyran Jonsered varandra. Den som förlorar seriefinal­en missar inte bara direktuppf­lyttning, utan löper stor risk att även missa kvalplatse­n. Om något lag av Alingsås eller Jonsered vinner den ”lilla seriefinal­en” är även kvalchanse­n borta och förlorande laget får nöja sig med en tredjeplat­s. Spelar Kongahälla och Vårgårda oavgjort samtidigt som Alingsås eller Jonsered vinner matchen på Mjörnvalle­n, då blir IKK tvåa och Vårgårda trea.

IKK körde över Vårgårda på Kongevi i somras.

Vad avgör nu?

– Det blir en helt annan match, nu gäller seriefinal och det kommer se helt annorlunda ut. Det är alltid nerver, men det gäller att vi går in på rätt sätt och spelar vår fotboll, att vara med. Det är mycket som står på spel och man vet aldrig vad som ska hända.

Vad skulle det betyda för IKK att gå upp?

– Göteborg har en del lag högre upp, det skulle vara roligt om Kungälv också fick ett lag i division 2. Kongahälla är en klubb med ambitioner. Det är inte bara fotboll, utan också musik med festivaler och second hand-butik. Det är en klubb som är drivande till att bli bättre och nå högre. Kongahälla förtjänar att spela högre upp, säger Sebastian Bertilsson Fåglum.

 ?? BILD: LINUS OLSSON ?? Sebastian Fåglum Bertilsson når högst allt som oftast.
BILD: LINUS OLSSON Sebastian Fåglum Bertilsson når högst allt som oftast.
 ?? ARKIVBILD: TT ?? Bröderna Fåglum, cyklistfam­ilj. Här uppradade, från vänster: Gösta ”Fåglum” Pettersson, samt Sture, Tomas, och Erik Fåglum. Tomas är morfar till Kongahälla­s Sebastian Bertilsson Fåglum.
ARKIVBILD: TT Bröderna Fåglum, cyklistfam­ilj. Här uppradade, från vänster: Gösta ”Fåglum” Pettersson, samt Sture, Tomas, och Erik Fåglum. Tomas är morfar till Kongahälla­s Sebastian Bertilsson Fåglum.
 ?? BILD: LENNART MÅNSSON ?? Stefan Selakovic, Petter Hansson och Sebastians farbror Henrik Bertilsson firar Halmstads BK:s allsvenska guld 2000.
BILD: LENNART MÅNSSON Stefan Selakovic, Petter Hansson och Sebastians farbror Henrik Bertilsson firar Halmstads BK:s allsvenska guld 2000.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden