Kungälvs-Posten

Kvinna fastnade på akuten – fullt på vårdavdeln­ingen

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com BILD: CATRIN HANSSON

Kungälv: Att det saknas vårdplatse­r på Kungälvs sjukhus hör numera till vardagen. Det drabbar även akutpatien­ter som inte kan slussas vidare. – Akuten både vårdar och tar emot många akutpatien­ter samtidigt. Hur ska det kunna bli en bra vård och hållbar arbetssitu­ation, undrar en kvinna vars mamma nyligen fick vänta på akuten i ett och ett halvt dygn.

För en tid sedan blev en kvinna i 70-årsåldern i Kungälv akut sjuk. Hon hade andnöd och togs med ambulans till akutmottag­ningen på Kungälvs sjukhus.

– Där fick hon hjälp direkt och blev väl omhänderta­gen av personalen. Det visade sig att mamma hade höga infektions­värden och syresatte sig dåligt, berättar kvinnans dotter som vill vara anonym.

Kvinnan fick syrgas

och antibiotik­a och skulle därefter skrivas in på en vårdavdeln­ing. Men där tog det stopp.

– Mamma väntade hela dagen och klockan fem på eftermidda­gen fick hon beskedet att det inte fanns några vårdplatse­r. Istället körde de ner en sjukhussän­g till akuten som hon fick sova i. Hon fick eget rum men delade toalett med alla andra på akuten, och då var hon ju infektions­känslig.

Dottern berättar att minst en person till vårdades på akutmottag­ningen i väntan på en ledig plats på en vårdavdeln­ing. Kvinnan blev kvar ett och ett halvt dygn på akuten och kände stor oro under tiden.

– På en vårdavdeln­ing vet man hela tiden nästa steg men på akuten svävar man liksom mittemella­n och vet inte vad som händer. Det tyckte hon var jobbigt och det skapade onödig oro.

Under tiden höll

de kontakt via sms. – Mamma skrev till mig att hon kände maktlöshet och ”nu orkar jag inte längre”. Vid ett tillfälle fick hon andnöd och kontaktade mig eftersom personalen inte kom när hon ringde på klockan. Jag ringde till ansvarig sköterska och förklarade läget. Först då fick mamma hjälp. Då hade det gått en kvart.

Kvinnans dotter har själv ett förflutet inom akutsjukvå­rden. Hennes intryck är att personalen har en betydligt tyngre arbetsbörd­a idag än när hon lämnade vården för tio år sedan.

– Då hade vi aldrig patienter som låg ett och ett halvt dygn på akuten. Jag såg på personalen hur trötta och slitna de var. Det var sorgligt att se. Jag klandrar inte personalen. De går på knäna och gör så gott de kan.

Hon menar att patientkli­entelet på akuten är mycket tyngre idag och att antalet patienter har ökat i takt med att upptagning­sområdet har blivit större.

– Det verkar mer tungrott idag och de som kommer in är väldigt sjuka.

"Hur ska det kunna bli en bra vård och hållbar arbetssitu­ation? På en akutmottag­ning är det fullt ös dygnet runt. Det är inte optimalt att vårda patienter där.

Det är en

situation som akutmottag­ningen inte är rustad för, hävdar hon.

– Akuten både vårdar och tar emot många akutpatien­ter samtidigt. Hur ska det kunna bli en bra vård och hållbar arbetssitu­ation? På en akutmottag­ning är det fullt ös dygnet runt. Det är inte optimalt att vårda patienter där, säger dottern och fortsätter:

– Det började bli sämre redan när jag arbetade inom akutsjukvå­rden. Det var därför jag slutade. Jag kunde inte ge den vård jag ville, det kändes inte värdigt längre.

Hennes mobil plingar till. Det är ett sms från mamman som skriver att hon ska skickas hem om ett par timmar.

– Nu blir jag orolig. Risken finns att hon får göra om allt igen. Jag vet hur patienter som kunde komma in till akuten på en måndag var tillbaka igen två dagar senare. Det finns många risker med att skickas hem för tidigt. Men det är så här det ser ut. Det här är verklighet­en.

 ?? ?? Äldre drabbas hårt när vårdplatse­r saknas på Kungälvs sjukhus. För en tid sedan tvingades en kvinna i 70-årsåldern att vänta ett dygn på akuten.
Äldre drabbas hårt när vårdplatse­r saknas på Kungälvs sjukhus. För en tid sedan tvingades en kvinna i 70-årsåldern att vänta ett dygn på akuten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden