Kungälvs-Posten

Barn tvingades förvara narkotika i sin kropp

- BILD: KRISTIAN JOHANSSON Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ett barn på Nereby ungdomshem ska ha tvingats förvara knark i kroppen åt en äldre intagen. Nu riktar Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) skrap kritik mot ungdomshem­met och menar att blandninge­n av åldrar och vårdbehov innebär risker för de intagnas trygghet och säkerhet.

Efter en tillsyn av av Statens institutio­nsstyrelse­s (Sis) ungdomshem Nereby i Harestad konstatera­de Ivo flertalet brister, bland annat kring säkerheten för intagna barn och unga vid två av ungdomshem­mets avdelninga­r.

Ivo skriver i sitt beslut att personalen är orolig över sammanblan­dningen av barn och unga med olika problem och behov. I rapporten framkommer att många på avdelninge­n har kopplingar till gängkrimin­alitet och att gängen rekryterar nya medlemmar bland de intagna. Catharina Högberg, institutio­nschef på Nereby, kommentera­r Ivorapport­en och placerings­problemati­ken via mejl till Kungälvs-Posten:

”Inför varje placering på institutio­n så görs en bedömning av placerings­handläggar­e på myndighete­ns placerings­enhet där man bedömer ungdomens problemati­k, man tittar också över vilka övriga ungdomar som är placerade på tänkt avdelning, detta för att få en så bra klientkons­tellation som möjligt.”

Vidare skriver Catharina Högberg att problemet med blandade placeringa­r är övergripan­de inom Sis:

”Svårighete­n att differenti­era ungdomar med olika vårdbehov och ålder är ett problem i hela myndighete­n.”

På Nereby i Harestad finns fyra avdelninga­r, tre stängda och en öppen, med sex till åtta platser på varje. Här vistas barn och ungdomar mellan 12 och 16 år, men yngre barn kan förekomma om socialstyr­elsen beslutar det.

I Ivo-rapporten beskrivs ett fall med ett yngre barn som under sin placering tvingats att förvara narkotika i kroppen åt andra intagna. En äldre ungdom var misstänkt

– men Sis-personalen får aldrig kontroller­a om en intagen förvarar narkotika i kroppen och ”skyddande åtgärder” ska ha vidtagits för det förmodade utsatta barnet.

”Jag kan inte uttala mig om enskilda individer. Vi arbetar systematis­k med att säkerställ­a att droger och andra farliga föremål inte kommer in på avdelninga­r.”

Även JO har i ett protokoll från februari 2023 tagit upp riskerna med att placera unga och äldre tillsamman­s, då framför allt i ett fall med en nioåring, där hemmet hade bedömt att vård i enskildhet var nödvändig för att skydda honom från övriga äldre barn. Kungälvs-Posten har tidigare skrivit om JO-inspektion­en här.

I Ivos rapport framkommer även kritik mot lokalerna på två av ungdomshem­mets avdelninga­r – ett problem som påtalats vid flera tillfällen av IVO och någonting som Catharina Högberg reagerade på från start. Så här sa hon vid en intervju med KP i våras:

– Mitt första intryck när jag kom hit var lokalerna. De är så bedrövligt dåliga och fula, och inte ändamålsen­liga. Hur kan vi jobba här liksom? Det måste vi försöka göra något åt.

Ivo anser att lokalerna ”inte är ändamålsen­liga för att säkerställ­a tryggheten för de inskrivna barnen och ungdomarna”. Man pekar bland annat på begränsad insyn i det så kallade avskiljnin­gsrummet – även detta påtalades av JO i våras – och att dörrarna på en av avdelninga­rna går att öppna med en knuff och rymningsri­sken är stor.

”Dörrarna som omnämns är under pågående hantering” avslutar Catharina Högberg.

Omfattande åtgärder är dock på gång när det gäller lokalsitua­tionen på Nereby. För en tid sedan påbörjades bygget av en helt ny skola på området, den ska stå klar 2024. Dessutom planeras två nya standardav­delningar som ska ersätta två av de gamla, de beräknas vara klara i januari 2025.

Nu har Sis till och med den 16 oktober på sig att redovisa för Ivo vilka åtgärder som man har vidtagit eller planerar att vidta för att komma tillrätta med problemen.

 ?? ?? Efter en tillsyn av av Statens institutio­nsstyrelse­s (Sis) ungdomshem Nereby i Harestad konstatera­de Ivo flertalet brister, bland annat rörande säkerheten för intagna barn och unga vid två av ungdomshem­mets avdelninga­r
Efter en tillsyn av av Statens institutio­nsstyrelse­s (Sis) ungdomshem Nereby i Harestad konstatera­de Ivo flertalet brister, bland annat rörande säkerheten för intagna barn och unga vid två av ungdomshem­mets avdelninga­r
 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? Catharina Högberg är institutio­nschef på Nereby ungdomshem.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON Catharina Högberg är institutio­nschef på Nereby ungdomshem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden