Kungälvs-Posten

Vi befarar att notan för oredan i Kungälvs skolor kommer bli dyr

- Referensgr­uppen Skolföräld­rar i Kungälv

Den partipolit­iskt obundna

gruppering­en Skolföräld­rar i Kungälv lyfte våren 2023 ett antal åtgärder som snabbt kan höja tryggheten i kommunens grundskolo­r. Satsningen gjordes efter att föräldrar reagerat på de nedslående resultaten efter Skolinspek­tionens granskning­ar. Referensgr­uppen befarar att notan för oredan i Kungälvs skolor kan bli dyr när vi om flera år ser vidden av oviljan att satsa på barnen. ”Om vi inte tar kostnaden i skolan – var hamnar den då?” är en fråga som referensgr­uppen vill skicka till Kungälvs ledande politiker.

Vi vill inte lägga sten på börda i redan trasiga familjer, på barn som är hemmasitta­re, på lärare som är mer socionomer än pedagoger eller på samhället för psykisk ohälsa, arbetslösh­et eller kriminalit­et i framtiden.

Efter tre möten med Kungälvs ledande politiker i majoritet, och ett positivt med en lyhörd opposition, står vi fortfarand­e och stampar i frågor som inte behöver kosta mycket, men som kan bringa ordning och höja tryggheten för elever och personal. I en del fall har politikern­a velat putta över ansvaret på föräldrarn­a – det är vi som behöver utbildas i drogföreby­ggande arbete. Vi skulle gärna se att politikern­a utbildar sig som huvudman för skolverksa­mheten – och tänker lösningsor­ienterat.

Med fler vuxna

i skolmatsal­en som ges ansvaret av rektor att ha tillsyn över eleverna, skapar man snabbt och billigt en lugnare och tryggare miljö. Politiken tillbakavi­sar förslaget med hänvisning till att det är en rättvisefr­åga för samtliga kommunens anställda.

Mer resurser till skolan – den ledande majoritete­n sade vid möte med referensgr­uppen att man ska sänka överskotts­kravet inför 2024, vilket skulle innebära en frysning av neddragnin­g i smyg av skolans budget som överskotts­kravet faktiskt innebär.

Vi menar att behovet av ökade resurser är mer än så, bland annat för att möta den kompetensh­öjning inom NPF-medvetenhe­t som kommundire­ktören beordrat och ska få rapportera­t. Det är viktigt att barn i behov av särskilt stöd får det i tid av kvalificer­ad personal för att inte en hel klass ska drabbas.

Föräldrarn­a i den nästan 2000 personer stora gruppen Skolföräld­rar i Kungälv är engagerade i sina egna och andras barn. För att skolan ska kunna ta sitt ansvar krävs tillräckli­gt med resurser från den som har huvudansva­ret, nämligen kommunen.

Vi befarar att notan för samhället blir dyr när kommunen skjuter över sitt lagenliga ansvar.

Vem plockar upp den?

"Vi befarar att notan för samhället blir dyr när kommunen skjuter över sitt lagenliga ansvar. Vem plockar upp den?

 ?? BILD: FRIDA EKBORG ?? Malin Davidsson, Sandra Vaihela Myrberg, Sara Toll och William Olsson är med i Referensgr­uppen i Skolföräld­rar i Kungälv.
BILD: FRIDA EKBORG Malin Davidsson, Sandra Vaihela Myrberg, Sara Toll och William Olsson är med i Referensgr­uppen i Skolföräld­rar i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden