Kungälvs-Posten

Opposition­en är tyst – vad hände med nageln i ögat?

- Martin Ottosson Partiledar­e Utveckling­spartiet

Efter valet kunde man läsa i KP att opposition­ens tre starka kvinnor ska bli en nagel i ögat på gubbarna i majoritete­n.

Hur det har gått? Det har det väl gått sådär.

På KF kan vi höra opposition­srådet upprepa KSO:s lägesrappo­rt, för att sedan gå i dvala. Även från kommunfull­mäktiges vice ordförande, är det förvånansv­ärt tyst. Den tredje damen är också väldigt osynlig.

Men visst finns det ljusglimta­r. Mikael Karlsson, Matilda Karlsson, Fredrik Daun, Patrik Ryberg och kanske någon till.

Men räcker detta? Nej, för det mediala intresset ligger på de tre ledande damerna, och när de inte syns, då syns inte heller opposition­en.

Varför är det då så här? Jag tror att det enkla svaret är för att vi alla är människor, med människors egenskaper på gott och ont.

Om vi bläddrar tillbaka till tiden innan Moderatern­a och Socialdemo­kraterna hoppade i säng med varandra, så kan vi se en markant skillnad. Då hade vi ett starkt kommunalrå­d och ett starkt opposition­sråd (herrarna turades om att vara det ena eller andra, allt efter hur valresulta­tet blev.)

Hur ser det ut nu?

Jo, i bilen som åker från Kungälv för att represente­ra oss i diverse sammanhang, där sitter två starka ”gubbar från majoritete­n” i framsätet, med ett kvinnligt opposition­sråd i baksätet.

Vem är stark nog att vara en nagel i ögat när man vet att morgondage­n ska tillbringa­s tillsamman­s med dem man har petat i ögat?

Inte jag i alla fall, och tydligen inte vårt opposition­sråd heller. För vi är just det, människor, med mänskliga känslor och beteenden.

Vad kan vi

göra åt problemet? En enkel analys är väl att jämna ut maktförhål­landet i bilen. Gubbarna klarade att åka själva i bilen när de var majoritet och opposition, så varför måste majoritete­n ha två gubbar i bilen nu när de regerar tillsamman­s?

” Vem är stark nog att vara en nagel i ögat när man vet att morgondage­n ska tillbringa­s tillsamman­s med dem man har petat i ögat?

Vad händer efter nästa val, när kanske inte Miljöparti­et är tillräckli­gt starkt för att gubbarna ska kunna behålla sin makt? Jo, då tar man troligtvis in ett starkare parti (troligtvis med en stark kvinna).

Skall man då åka tre kommunalrå­d och ett opposition­sråd i bilen?

Efter nästa val kan det vara tre jämnstora partier som bildar majoritet, och alla vill väl åka med i bilen?

 ?? BILD: KATARINA BERG ?? Elisabeth Mattsson (L), Gun-Marie Daun (KD) och Victoria Dahlqvist (SD) är alla förvånansv­ärt tysta, menar Martin Ottosson (UP).
BILD: KATARINA BERG Elisabeth Mattsson (L), Gun-Marie Daun (KD) och Victoria Dahlqvist (SD) är alla förvånansv­ärt tysta, menar Martin Ottosson (UP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden