Kungälvs-Posten

Ytterby IS missade kvalet men nådde målsättnin­gen

Ytterby IS missade kvalplatse­n och uppflyttni­ngen, men klarade målsättnin­gen. En trög höst fick i alla fall en godkänd avslutning.

- BILDER: NIKLAS OHLSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

– Det blev lite för sent för sådant, tyvärr. Vi tog inte vara på våra chanser när vi hade dem.

Det säger Ytterbys tränare Calle Hedén när han summerar hösten som har varit upp och ner, kanske mest ner. YIS tappade ledarposit­ionen i division 4A Göteborg, sedan kvalplatse­n, inte minst efter en snöplig förlust hemma mot Lunden ÖBK, som till slut vann serien. Ytterby avslutade i alla fall med två storsegrar mot Utbynäs (6–1) och Stenkullen (6–3) och blev trea i serien, en poäng från kval, tre från direktuppf­lyttning och snabb comeback i trean.

– Vårt mål ihop med föreningen var att komma topp tre och det har vi uppnått. Fast det är klart att vi helst vunnit serien, konstatera­r Calle Hedén, som haft ett delat ledarskap ihop med Daniel Ivarsson.

Det finns också goda förklaring­ar till nedgången efter sommaren. Truppen tunnades ut och det på ett sätt som hade påverkat alla lag. Tim Stolt Hermansson hade gjort elva mål på lika många matcher och tog steget upp till en division där han hör hemma, numera lirar han i division 2 med Stenungsun­ds IF.

– Om det bara hade varit Tim hade vi klarat det. Vi tappade även Adam Hurtig på grund av studier, han har varit med hela vägen upp.

Patrik Svensson var klar med studierna, men har ett jobb som gör att han inte hinner till Yttern och träna. Fabian Andersson och Joakim Thornberg har varit borta i år med skador. Till slut säger kroppen ifrån, tyvärr har det nog drabbat båda. En eller två spelare borta och vi hade vunnit serien, men fem spelare gör det svårare, konstatera­r Calle Hedén.

Han och Daniel Ivarsson blixtinkal­lades som tränarduo förra hösten, sedan nyrekryter­ade tränaren Jonas Björk hoppat av innan han ens hunnit börja för att i stället ta sig an IK Rössös damer i elitettan.

Hur blir det med fortsättni­ngen för er?

– Vi har startat en diskussion, men inget är satt i sten ännu. Det blir ett beslut inom tre veckor om vilket håll det går.

Vad vill du själv?

– Jag ska sitta ner med föreningen och se vilken väg de vill ta för att vi ska gå framåt. Man vet aldrig. Jag har ambitionen att fortsätta vara fotbollstr­änare och Ytterby har alltid varit min klubb.

Hur ser det ut i truppen? Är det någon som rör på sig?

– Det är inget nytt på den fronten. Föreningen pratar och stämmer av med många killar. Jag hoppas att alla vill fortsätta i Ytterby, det är svårt att jobba i en framtid där ingen vet.

Ytterby har seriens skyttekung Noah Larsson (22 mål på 19 matcher) i laget.

Det är säkert en del klubbar som tycker att det är en bra idé att han spelar för dem i stället?

– Absolut, jag tror många är intressera­de av en ung duktig spelare. Han har varit med i tre säsonger och fått sitt genombrott i år, han har fått ett stort förtroende från mig och I-son (Daniel Ivarsson). Det beror mycket på var killarna själva vill, men sticker du ut som anfallare kommer det såklart finnas ett intresse.

Finns det spelare som vill ta omvända vägen till Ytterby?

– Det är killar som har hört av sig och vill testa. Det kommer en frimånad efter uppehållet, men först ska vi ha en välförtjän­t ledighet. Och de måste vara spelare som passar in i den profil som vi vill ha i Ytterby. Vi har också unga spelare födda 04-06 som jag och föreningen tror extremt mycket på.

Ytterby IS har genomgåend­e hemvävt i truppen, medan Kongahälla har plockat in mycket utifrån. Nästa år skiljer det två divisioner mellan rivalerna från varsin sida av motorvägen.

– Det är bara att gratulera. Det finns inga rätt eller fel, vi har bara valt en annan väg i Ytterby. Jag kommer från en generation som har fått tiden att utvecklas i den takt som behövts, i stället för att blockera utveckling­en genom att köpa spelare utifrån, tycker Calle Hedén.

 ?? ?? Tränarduon Calle Hedén och Daniel Ivarsson ska diskutera en eventuell fortsättni­ng i Ytterby.
Tränarduon Calle Hedén och Daniel Ivarsson ska diskutera en eventuell fortsättni­ng i Ytterby.
 ?? ?? Noah Larsson når högst på hörnan. Det blev 22 mål för YIS-anfallaren och han lär ha intresse utifrån.
Noah Larsson når högst på hörnan. Det blev 22 mål för YIS-anfallaren och han lär ha intresse utifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden