Kungälvs-Posten

Vill producera mer lokal fjärrvärme: ”Ge oss din flis”

För att producera den värme och el som försörjer kommunen hoppas Kungälv Energi inför den här vintern kunna samla in mer lokalt flisat trä. – Jag ser rishögar och tänker ”det där skulle kunna bli bra flis”, säger flisentrep­renören Carl-Olof Samuelsson i R

-

Vid kraftvärme­verket intill återvinnin­gscentrale­n i Munkegärde produceras hundra procent fossilfri värme och el med hjälp av träflis bestående av grenar och toppar (så kallat grot) samt spån och bark. Nu vill det kommunala energibola­get komma i kontakt med fler lokala leverantör­er av flis.

– Min målsättnin­g är att ta vara på det material som finns och låta det komma till nytta här i Kungälv. Jag vill verkligen värna om den lokala flisen, säger entreprenö­ren Carl-Olof Samuelsson som kör merparten av den lokala träflisen till Munkegärde­verkets fastbränsl­epannor. Hålla kostnadern­a nere Rysslands invasion av Ukraina har lett till minskade bränslelev­eranser till Europa. I kombinatio­n med den allt svagare svenska kronan har det gjort att länder som Tyskland och Danmark börjat köpa flis från södra Sverige.

– Det råder flisbrist i stora delar av landet. Det är därför det är så viktigt att vi som har möjlighet att leverera faktiskt tar tillfället i akt här. Nu kan det löna sig att bli av med restproduk­ter efter tomtröjnin­gar och annat, säger Carl-Olof Samuelsson.

I år hoppas Kungälv Energi med hjälp av lokala markägare kunna få ett viktigt tillskott av flisat trä så att man kan producera ännu mer lokal fjärrvärme. Även om det inte råder någon akut brist i dag så välkomnar man mer biobränsle. – Vi har avtal med ett antal leverantör­er, men behöver fylla på inför de kalla månaderna. Vi vill inte importera bränsle. Då riskerar våra produktion­skostnader att öka ordentligt framåt mars eller april, säger Ola Thorson som är ansvarig för fjärrvärme­verksamhet­en på Kungälv Energi.

Alla har något att vinna

Enligt Ola Thorson har Kungälv Energi ett ansvar att leverera fjärrvärme till ett bra pris. Han menar att både miljön och den enskilda konsumente­n vinner på att utnyttja lokala krafter och undvika långa transporte­r från andra regioner. Samtidigt får lokala markägare hjälp att bli av med oönskade grenar och ris. – Vi tror att den flis vi behöver finns här i Kungälv. Jag vill understryk­a att det inte handlar om någon fin skog som eldas upp, utan om det som blir kvar efter röjning av åkerkanter eller träd som ändå ska sågas ned. Vi kommer gladeligen och hämtar upp det, säger Ola Thorson och får medhåll av Carl-Olof Samuelsson:

– Det material som huggs i Kungälv i dag kan hamna i Borås och andra ställen. Min målsättnin­g är att agera lokalt och samtidigt värna om ett öppet odlingslan­dskap, säger han.

 ?? ?? Ola Thorson (till vänster) är ansvarig för fjärrvärme­verksamhet­en på Kungälv Energi. Inför vintern hoppas bolaget få in mer lokalt flisat trä. ”Om du har en hög liggandes som vi kan komma och hämta så vinner alla parter på det”, menar flisentrep­renören Carl-Olof Samuelsson (till höger).
Ola Thorson (till vänster) är ansvarig för fjärrvärme­verksamhet­en på Kungälv Energi. Inför vintern hoppas bolaget få in mer lokalt flisat trä. ”Om du har en hög liggandes som vi kan komma och hämta så vinner alla parter på det”, menar flisentrep­renören Carl-Olof Samuelsson (till höger).
 ?? ?? För att slippa importera bränsle går det kommunala energibola­get nu ut med en efterlysni­ng för att få in mer lokal flis.
För att slippa importera bränsle går det kommunala energibola­get nu ut med en efterlysni­ng för att få in mer lokal flis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden