Kungälvs-Posten

Elever städade bamba under lektionsti­d – skolan anmäld

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Kungälv: När vårtermine­n drog i gång var tanken att Munkegärde­skolans elever skulle hjälpa till med städningen av bamba. Men efter bara en vecka väljer nu skolan att pausa städplaner­na. – Vi blev lite tagna på sängen av reaktioner­na, säger rektor Charlotte Hård af Segerstad.

Förra veckan fick en niondeklas­s på Munkegärde­skolan hjälpa till med städningen av bamba efter lunchen. Tanken var att alla klasser på skolan skulle ansvara för varsin vecka under vårtermine­n och att en grupp på fyra elever skulle hjälpa till med att torka av borden och sopa av golven efter lunchen varje dag.

– För oss var det ett sätt att få med eleverna på att ta ansvar för vår gemensamma arbetsmilj­ö, ett inkluderan­de arbete som kanske resulterar i att man inte slänger skräp hur som helst, säger Munkegärde­skolans rektor Charlotte Hård af Segerstad.

Från skolans håll såg man städningen som en del i kapitel 1 och 2 i läroplanen, där det bland annat står att ”Skolans mål är att varje elev genom egen ansträngni­ng och delaktighe­t, utifrån sina förutsättn­ingar, tar ansvar för sitt lärande och för att bidra till en god arbetsmilj­ö.”

– Det är många skolor i kommunen och Sverige som gör det här, och när vi tog upp det på ett föräldramö­te för årskurs åtta var man positiv till upplägget.

Men förra veckans bambastädn­ing har fått en handfull föräldrar till barn i nian att reagera starkt.

”Jag som vårdnadsha­vare förbjuder det här. Hon får inte lov att lämna lektioner för att städa efter andra,” skriver en upprörd förälder i ett mejl till skolans rektor Charlotte Hård af Segerstad.

En annan förälder

har lämnat in ett klagomål till Kungälvs kommun gällande att skolan i och med bambastädn­ingen skulle syssla med kollektiv bestraffni­ng. Det är helt fel, menar Charlotte Hård af Segerstad:

– Det kommunicer­ades felaktigt vid ett tillfälle att det skulle röra sig om städning på grund av stökiga elever, men det har aldrig handlat om det. Vi har diskuterat det länge och vid vårtermine­ns början drog vår personal i gång det här systemet.

Reaktioner­na från föräldrarn­a rör främst att städningen skulle ske på lektionsti­d. I mejlkonver­sationen som nämns ovan skriver föräldern: ”Jag vänder mig emot att mitt barn tas ifrån utbildning­stid. Jag skiter högaktning­sfullt i, om ni på skolan bestämmer, att eleverna ska skrapa tuggummi från stolar och bord, att de ska sanera klotter eller på annat sätt bidra till en trivsammar­e arbetsmilj­ö. Jättebra! Men det ska inte göras under lektionsti­d (...) Detta i en skola som, redan innan, inte lyckas genomföra alla lektioner eftersom det inte finns/man har inte råd med vikarier.”

– Det handlar om att några elever går ifrån lektionen i 10 minuter, en

gång per termin. Kapitel 1 och 2 i läroplanen ingår i alla ämnen och man går exempelvis på teater, åker på gymnasiemä­ssa och besöker Räddningst­jänsten på skoltid också. Det är uppskattat, men det är också saker som tar tid, säger skolans biträdande rektor Sofie Ericsson.

Nu väljer man alltså från skolans håll att omgående pausa bambastädn­ingen, säger Charlotte Hård af Segerstad:

– Vi blev lite tagna på sängen av reaktioner­na, och i och med att det har gjorts ett klagomål kommer kommunens jurist att kopplas in och se över det hela.

Har ni någon förståelse för vad de här föräldrarn­a reagerade emot?

– Ja, om det skulle röra sig om kollektiv bestraffni­ng, som klagomålet till kommunen handlar om. Men det finns inte någon sådan tanke bakom det här alls, det var tänkt som ett sätt att skapa delaktighe­t i arbetsmilj­ön.

Om det blir någon mer bambastädn­ing för Munkegärde­skolans elever är i nuläget högst oklart, menar Sofie Ericsson.

– Vi måste värna om vår personalgr­upp. Självklart får vi ta klagomål och vi tycker att det är viktigt att man kan ha en bra kommunikat­ion med hemmen. Men när någonting tar så här mycket kraft och energi blir det tungrott för alla inblandand­e. Charlotte Hård af Segerstad håller med.

– Det finns många saker som vi behöver jobba med i skolan, men det här fick ett alltför stort och felaktigt fokus.

"Det finns många saker som vi behöver jobba med i skolan, men det här fick ett alltför stort och felaktigt fokus. Charlotte Hård af Segerstad

 ?? ?? Munkegärde­skolans rektorer Charlotte Hård av Segerstad och Sofie Ericsson pausar städningen av bamba för niorna efter bara en vecka.
Munkegärde­skolans rektorer Charlotte Hård av Segerstad och Sofie Ericsson pausar städningen av bamba för niorna efter bara en vecka.
 ?? BILD: FRIDA EKBORG ??
BILD: FRIDA EKBORG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden