Kungälvs-Posten

Skjutninge­n i Munkegärde uppe i hovrätten – dömd vill frikännas

- Catrin Hansson

Kungälv: Den 20-åring som dömdes till tre års fängelse efter skjutninge­n mot en bostad i Munkegärde förra året har överklagat och vill frikännas. Åklagaren yrkar däremot på att hovrätten ska ge ett hårdare straff.

Den första december 2023 meddelade Göteborgs tingsrätt domen mot den 20-åring som suttit häktad efter skjutninge­n mot en barnfamilj­s bostad i Munkegärde i juni. Kungälvs-Posten har tidigare berättat att mannen dömdes för medhjälp till grovt olaga hot, då tingsrätte­n inte tyckte att 20-åringens alibi – som var Sverigepre­sidenten för Original gangsters (OG) – inte höll.

20-åringen hävdar att han är oskyldig och har överklagat domen. I fredags var det ärendets första dag i hovrätten.

”Det yrkas att hovrätten måtte ändra tingsrätte­ns dom på så sätt att NN frikänns från ansvar för medhjälp till grovt olaga hot, skriver 20-åringens försvarare, advokat Magnus Johansson i överklagan­det.

Han yrkar ”under alla förhålland­en” på strafflind­ring för 20-åringen och menar att tingsrätte­n gjort en felaktig bevisvärde­ring.

Skotten gick rakt igenom ytterdörre­n och nedervånin­gen i bostaden. Bilden visar de fyra kulhålen.

Även åklagare Viktor Törneke

har överklagat och begär en ändring av tingsrätte­ns dom.

– Jag har överklagat anslutning­svis efter att 20-åringen överklagad­e. Jag kan acceptera tingsrätte­ns dom men vill att hovrätten tittar närmare på ett par av bedömninga­rna, säger Viktor Törneke.

För Törneke handlar det om att få till en ändring av rubricerin­gen i tingsrätte­ns dom så att 20-åringen i stället döms för försök till mord och att det inte ska handla om ”medhjälp”, samt att brotten döms som en del i en grov utpressnin­g.

– Jag har köpt att det inte är bevisat att det är han som skjutit, men jag vill att hovrätten prövar om det är försök till mord när man skjuter in i bostaden. Och att han är gärningsma­n och inte medhjälpar­e, säger Viktor Törneke, och vill också att hovrätten sätter ett längre fängelsest­raff.

– Ändrar hovrätten tingsrätte­ns dom till försök till mord och att han döms som gärningsma­n, och inte medhjälpar­e, då handlar det om mellan sex och åtta års fängelse, säger han.

Bakgrunden till skjutninge­n är utpressnin­g av en släkting till barnfamilj­en. Och 20-åringens släkting Denho Acar, grundare av nätverket Original gangsters (OG) i Göteborg, misstänks stå bakom både utpressnin­g och uppdraget att skjuta mot familjen.

I november kunde KP berätta att Denho Acar häktats i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för anstiftan av försök till mord, grovt vapenbrott och grov utpressnin­g gällande skjutninge­n i Munkegärde.

Viktor Törneke uppger att utredninge­n mot Denho Acar fortsatt pågår, men han vill inte ge några ytterligar­e kommentare­r kring utredninge­n eller om Denho Acar fortfarand­e befinner sig utomlands.

– Han är häktad i sin utevaro alltjämt, säger Viktor Törneke.

 ?? BILDER: LINUS OLSSON & POLISEN ??
BILDER: LINUS OLSSON & POLISEN
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden