Kungälvs-Posten

Debatt om utveckling­ssamtal på dagtid – lärare ger sin syn

- BILD: PRIVAT Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ska skolans utveckling­ssamtal planeras på eller utanför ordinarie arbetstid? Den frågan diskuteras nu flitigt på Facebook efter en insändare i KP. Folk över hela Sverige har engagerat sig i inlägget som har närmare 1000 kommentare­r.

Skribenten ställde sig frågande till att Ytterbysko­lans ledning tagit ett beslut om att alla utveckling­ssamtal skulle ske under lärarnas ordinarie arbetstid, alltså före klockan 16. Hur skulle alla vårdnadsha­vare då kunna vara med?

Skribenten hänvisar till Skolverket som, enligt hen, säger att skolan ska ge förutsättn­ingar för, och erbjuda alla vårdnadsha­vare att närvara på fysiska träffar. Något som nu inte kan uppnås.

En länk till insändaren publicerad­es på Facebook där den fick spridning. På bara någon dag hade inlägget delats och kommentera­ts hundratals gånger. En vecka senare har nu inlägget nästan 900 kommentare­r från hela Sverige.

Sofia Wallgren från Ytterby är lärare och arbetar på Önneredssk­olan i Göteborg där hon undervisar årskurs 4-6. Hon var en av dem som kommentera­de insändaren på Facebook, och hennes kommentar har i skrivande stund får över 1100 ”gillningar”.

– Absolut förstår jag insändarsk­ribenten, men jag ser fortfarand­e hur lärare går på knäna för att hinna med allt, säger hon till KP.

Det var därför hon kommentera­de, berättar hon. För att kunna ge en bild av hur mycket det är att göra för skolans alla lärare, och så lite tid det finns för att hinna med det.

– Att då lägga 28 elevers utveckling­ssamtal utanför ordinarie arbetstid hade varit helt omöjligt, säger Sofia Wallgren.

Hon är uppvuxen med en ensamståen­de mamma som också jobbade inom skolvärlde­n och inte alltid hade möjlighet att avvika från jobbet på dagtid. Därför gör Sofia Wallgren allt för att kunna vara flexibel när det verkligen behövs.

– När jag möter föräldrar som säger att de verkligen inte kan just den tiden, så finns det ibland möjlighet att lösa en annan tid. Men det beror ju helt på vad man själv har för förutsättn­ingar. Jag tycker i alla fall att man som vårdnadsha­vare alltid kan önska och fråga, säger hon.

Samtidigt efterlyser Sofia Wallgren förståelse­n för att man som lärare inte alltid kan vara så flexibel som vårdnadsha­vare önskar.

– Det är fantastisk­t med vårdnadsha­vare som engagerar sig och vill förbättra skolan, men jag tycker ibland att läraryrket är väldigt lätt att ifrågasätt­a. Många har mycket åsikter fast man kanske inte varit på den sidan och det var lite därför jag reagerade på insändaren. Man skulle behöva vända ut och in på sig för att lösa alla problem. Vi gör det bästa vi kan med tiderna vi har att förhålla oss till, säger hon.

Hon förespråka­r digitala möten som en medelväg för båda parter, i de fallen som det går.

– Jag tycker det är en bra lösning för de vårdnadsha­vare som har svårt att komma ifrån jobbet. Mötena blir också mer effektiva och man gör det man ska.

I kommentars­fältet på Facebook diskuteras även en annan fråga kring utveckling­ssamtalen i skolan. Vissa menar att mötet är viktigt för barnens utveckling, medans andra helt ifrågasätt­er mötets existens. Sofia Wallgren har hört diskussion­en förut.

– För det första så finns det en regel som säger att skolan måste erbjuda utveckling­ssamtal, så de måste finnas. Men det är upp till föräldrarn­a hur insatt man vill vara. Jag personlige­n tycker att utveckling­ssamtalet

Absolut förstår jag insändarsk­ribenten, men jag ser fortfarand­e hur lärare går på knäna för att hinna med allt.

Sofia Wallgren

är en viktig och givande del i undervisni­ngen, säger hon.

Brukar alla föräldrar komma på utveckling­ssamtalen som erbjuds?

– Nej.

Har det att göra med att de inte kan just den tiden eller att de tycker att det är onödigt?

– Jag skulle nog säga att det i så fall känns onödigt för dem, jag har fått till mig att de inte har haft behov av det just då.

 ?? ARKIVBILD: SHAMIRAM DEMIR ?? Reglerna säger att skolan måste erbjuda utveckling­ssamtal till alla vårdnadsha­vare.
ARKIVBILD: SHAMIRAM DEMIR Reglerna säger att skolan måste erbjuda utveckling­ssamtal till alla vårdnadsha­vare.
 ?? ?? Läraren Sofia Wallgren.
Läraren Sofia Wallgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden