Kungälvs-Posten

Diseröd livs i konkurs med miljonbelo­pp i skuld

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Kungälv: I torsdags kom beskedet att Diseröd livs AB försätts i konkurs, med närmare en och en halv miljon i obetalda skatteskul­der. Butiken drivs från och med fredag av en konkursför­valtare. – Det är helt obegriplig­t att det har gått så här snett, säger fastighets­ägaren och butikens förra ägare Joakim Svensson.

Det är två och ett halvt år sedan som Tempo Diseröd fick nya ägare i Anna-Stina Larsson, Håkan Larsson och Christer Larsson och bolaget Diseröd livs AB. Konkursans­ökan från den 8 januari 2024 visar att Diseröd livs AB har 1 457 276 kronor i skulder till Skatteverk­et. Det finns även flertalet skulder till leverantör­er och kunder på hundratuse­ntals kronor.

– Det kom som en oerhörd chock, alla i personalen är väldigt ledsna, säger butikschef Marie Andersson, som i nuläget inte kan säga mer om situatione­n.

Butiken håller öppet som vanligt men drivs från och med idag fredag av en konkursför­valtare. De tre styrelsele­damöterna har varit oanträffba­ra sedan konkursans­ökan lämnades in. Kungälvs-Posten har också försökt, men utan framgång.

Företagare­n Joakim Svensson ägde och drev tillsamman­s med sambon Camilla Gillholm Tempobutik­en i Diseröd under två och ett halvt år. Han äger fortfarand­e fastighete­n och som hyresvärd är han inte förvånad över gårdagens konkursbes­lut:

– Det senaste året har hyrorna släpat rejält. Jag har försökt att vara schyst men det går ju inte hur länge som helst.

Han har svårt

att förstå hur de nuvarande ägarna har lyckats driva verksamhet­en i konkurs:

– Det är helt obegriplig­t att det har gått så här snett. Jag har själv byggt hela fastighete­n och varit delaktig i allt, från butikens utformning till var hyllorna ska sitta. Jag räknade på möjlighete­rna kring att driva butik där länge och det finns goda förutsättn­ingar. Vi har bevisligen kunnat driva butiken själva med en väldigt god lönsamhet och bra kundrelati­oner.

Nu väntar en lång och troligtvis ganska snårig utredning, säger Joakim Svensson.

– Jag har blivit kontaktad av en konkursför­valtare som tillfällig­t kommer att driva butiken i väntan på utredning. Man får titta på hur man ska gå vidare och vad man ska göra, om inventarie­rna kommer att säljas löst eller om man kommer att hitta en ny ägare. Men det behövs ett livs där.

Vad gör du som hyresvärd i nuläget?

– Jag får avvakta och se vad konkursför­valtarna kommer fram till och sedan förhoppnin­gsvis vara beredd på att förhandla med en ny tilltänkt hyresgäst. Jag vill att det ska finnas en närbutik i Diseröd, det finns ett kundunderl­ag och stort behov för det.

Någon chans att du tar över butiken igen?

– Tanken har ju slagit oss, vi får se vad som händer kommande tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden