Kungälvs-Posten

Drar tillbaka planansöka­n i Tjuvkil efter protester

Efter protester om en försämring av miljön drar nu Marstrands Fastighets AB tillbaka sin planansöka­n om ett bygge av lägenheter och restaurang på Tjuvkils huvud.

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Våren 2023 skickade Marstrands Fastighets AB in en planansöka­n för ett bygge av 50-60 lägenheter i berget ute på Tjuvkils huvud. Byggnaden skulle sätta Kungälv på den arkitekton­iska kartan på ett sätt som inte har skett sedan fästningar­na byggdes, menade företaget.

– Vi vill göra något riktigt läckert där ute. Huset blir en del av berget, och man skulle kunna klä det med skiffer och glas så att det blir väldigt fint. Under huset blir det garage och kanske även en restaurang i bottenvåni­ngen, sade Bertil Börjesson, delägare i Marstrands Fastighets AB till KP i maj 2023.

Sedan dess har

ett antal Tjuvkilsbo­r protestera­t mot byggplaner­na, och Miljöparti­et har i en insändare i KP skrivit att de tänker rösta nej till planansöka­n, för de tror att en exploateri­ng skulle påverka havsmiljön negativt.

Nu drar företaget dragit tillbaka sin planansöka­n. ”Med anledning av inkomna synpunkter återkallar vi härmed rubricerad ansökan om upprättand­e av detaljplan för Tjuvkil 2:67 m fl” skriver företaget till kommunen.

Bertil Börjesson säger

att det handlar om miljöfrågo­rna som har kommit upp.

– Det här med miljöfrågo­r har kommit upp på tapeten i ett tidigt skede. Normalt sett så kommer ju den frågan upp under arbetet med detaljplan, när man har fått planbesked. Men nu tänker vi att vi lika gärna kan ha med det från början i planansöka­n, säger han.

Tanken är alltså att dra tillbaka planansöka­n, göra en ny som innehåller en miljökonse­kvensbeskr­ivning och lämna in den istället. Varför ska ni frångå den vanliga ordningen just i det här fallet?

– I samtal med olika människor både i och utanför kommunen har vi förstått att miljöfråga­n är viktig i det här sammanhang­et. Havsmiljön är viktig.

Hade ni inte kunnat kompletter­a den befintliga planansöka­n med en miljökonse­kvensbeskr­ivning?

– Det hade vi kunnat göra, men vi tyckte det är bättre att göra ett komplett ärende av det från början, annars blir det varken hackat eller malet.

Bertil Börjesson tar

upp frågan om ålgräs, som ett av ämnena i en kommande miljökonse­kvensbeskr­ivning.

– Det finns inget ålgräs där ute idag. Men vi skulle kunna erbjuda oss att vidta sådana åtgärder att ålgräset kunde återplante­ras så att det blir en miljöförbä­ttring istället. Vi vill lämna in en planansöka­n där vi kan påvisa de positiva miljöeffek­terna. Vi tycker fortfarand­e att vi har en mycket bra idé, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden