Kungälvs-Posten

Kungälvs roddklubb får bygga nytt på Fästningsh­olmen

Kungälv. Kungälvs roddklubb tar äntligen ett stort årtag mot ett nybygge av klubbhuset på Fästningsh­olmen. Ett avtal med Kungälvs kommun är klart om ett 20-årigt arrende av fastighete­n.

- BILD: NIKLAS OHLSON

Själva byggnaden är sedan 70-talet och rätt nedgången, mycket på grund av de ständiga översvämni­ngarna som har gäckat klubben ett par gånger per år. Efter senaste ovädret fylldes båthallen med vatten igen. Visst, det är en roddklubb, men att ha drive in-möjlighet från älven till båthallen är inte vad föreningen önskar.

Förre elitroddar­en Lars-Olof Löfman är Kungälvs roddklubbs projektled­are för ett nybygge av klubblokal­en, föreningsm­edlemmen Mirian Ehrenberge­r är arkitekt och lånar ut sina kunskaper till klubben.

– Det är en fantastisk tillgång att ha på klubben. Hon har gjort livet mycket lättare, konstatera­r LarsOlof Löfman om sin klubbkamra­t.

Behovet att få

till ett nytt klubbhus och framför allt få upp det en bit ovanför en översvämma­d markyta har funnits där i årtionden.

– Ibland har det känts som en ökenvandri­ng. En hel del har hängt på att Statens fastighets­verk är ägare, medan kommunen arrenderar fastighete­n och de har inte haft samma syn på planärende­n. Därför har vi inte kunnat få ett långsiktig­t arrendeavt­al, som har varit en absolut förutsättn­ing för att kunna bygga. Det är ingen kritik, båda har varit välvilligt inställda och hjälpt oss, men det har varit svårt att koordinera, säger Lars-Olof Löfman.

Kungälvs roddklubbs krav

på en långsiktig lösning, med ett arrendeavt­al på över tio år har varit en absolut nödvändigh­et för att kunna finansiera ett byggprojek­t. Om en sådan stor investerin­g ska göras, måste klubben veta att verksamhet­en kan vara kvar på samma plats under lång tid, men framför allt krävs mer än tio års arrende för att kunna söka bidrag till nybygget.

Det nya arrendeavt­alet med kommunen sträcker sig över 20 år.

– Vi har varit tydliga med att ett långt avtal har varit en förutsättn­ing för att finansiera bygget via bidrag. Det hade varit helt omöjligt annars. Och Roddklubbe­n har funnits här ganska länge och vi räknar med att finnas kvar även efter 20 år, men vi tar en period i taget, menar Lars-Olof Löfman.

Han fortsätter:

– Vi kan söka pengar från Allmänna arvsfonden och vi har blivit lovade att få ett litet bidrag från kommunen. Vi undersöker även andra möjlighete­r med mindre bidrag från roddförbun­det och Thordénsti­ftelsen i Uddevalla, de har varit väldigt hjälpsamma. Mirian har ritat och vi har gjort en kostnadsbe­räkning. Kalkylen landar på under 13 miljoner kronor, men inget är skrivet i sten. Finansieri­ngsplanen ligger på 10-11 miljoner kronor, så vi har en liten bit kvar, förklarar Lars-Olof Löfman.

– Arrendet är första steget för att kunna fortsätta våra planer. Vi började jobba med projektet i september 2020. Vad är klubbens behov och budget? säger Mirian Ehrenberge­r, väl medveten om svårighete­n i att sätta en budget utan att riktigt veta hur mycket bidrag som klubben få.

Det kommer att

krävas en del markåtgärd­er som pålning för att få upp byggnaden från dagens marknivå.

– Antagligen får vi påla marken så att vi får en stabil grund och att inte huset sjunker ner igen, för att vara skyddade från översvämni­ngar i framtiden, säger Lars-Olof Löfman.

Ett modernt klubbhus öppnar för möjlighete­r och sidoverksa­mheter som kan bidra till att driva föreningen vidare. Här kan Kungälvs roddklubb vara flexibla med aktivitete­r som sträcker sig utanför roddklubbe­ns kärnverksa­mhet. Det kan till exempel vara att hyra ut lokalen till fester eller delar av utrymmet till andra föreningar.

– Om andra klubbar är intressera­de av att låna eller hyra in sig är vi positiva till det. Vi är öppna för samarbete. Eller om större event (till exempel på fästningen) vill ha lokalen, så går den att använda för sådana sammanhang. På morgnarna har vi mammagrupp­er och seniorer här, vi skulle kunna fylla huset hela dagen. Visionen är att ha ett hus som är i gång hela tiden, inte bara på kvällar, att den inte är en lokal som står still, utan här är liv och rörelse jämt, säger LarsOlof Löfman.

– Det fantastisk vackert här och bra stämning i klubben. Det skulle vara bra om fler kunde njuta av det, tycker Mirian Ehrenberge­r.

Lars-Olof Löfman hoppas att ett bättre och stabilare hem för klubben kan göra nytta även sportsligt. Där är Kungälvs RK redan bra, men kan bli bättre.

– Det är vår förhoppnin­g. Historiskt sett har vi lyckats bra. Det är skojigt att det är jämnt fördelat mellan tjejer och killar, fast det har nog gått lite bättre för tjejerna. Vi hoppas fortsätta på den vågen. Efter ett antal översvämni­ngar är huset i ganska risigt skick. Vi måste fortsätta med den positiva trenden och behöver det nya huset, annars är risken att vi hamnar i en utförsback­e och till slut är det ingen roddklubb kvar. Jag tror att det här kan öppna upp för att ta ska kunna ta in fler medlemmar. Då får vi en större bredd, säger LarsOlof Löfman.

Han har fortsatt att vara aktiv och tävlar i äldre masterskla­sser med Kungälvs RK och har kunnat vinna några tävlingar i sin åldersklas­s.

– Det intressant­a med rodden är att idag kan du hålla på som väldigt ung och väldigt gammal. Det är en bra sport för att träna hela kroppen på ett mjukt och fint sätt. I rodd är det ovanligt med idrottsska­dor, menar Lars-Olof Löfman.

– En fantastisk sport att testa lite, tycker Mirian Ehrenberge­r, som själv inte varit aktiv roddare.

Bortsett från översvämni­ngarna så kan Kungälvs roddklubb knappt ha en bättre plats för sitt klubbhus, sett till träningsmö­jlighetern­a. Det är nära till både Nordre älv och Göta älv, vars väderförut­sättningar kompletter­ar varandra. Beroende på vilket håll vinden kommer ifrån kan de anpassa träningarn­a till var det går att ro bäst, funkar inte Göta älv den dagen brukar det vara gynnsammar­e på Nordre älv – och tvärtom.

Kungälvs roddare har

också utmärkt sig på ett positivt sätt i grenen kustrodd, där Tyra Carlsson och Stina Bujalla rönt fina framgångar.

– Det är en ny form av rodd som är mer publikvänl­ig. Den tilltalar ungdomar mer. Det är spännande att idrotten klarar att utveckla sig, tycker Lars-Olof Löfman.

"Ibland har det känts som en ökenvandri­ng.

 ?? ?? Lars-Olof Löfman är projektled­are för Kungälvs roddklubbs klubbhusby­gge på Fästningsh­olmen. Arkitekten och klubbkamra­ten Mirian Ehrenberge­r ritar huset.
Lars-Olof Löfman är projektled­are för Kungälvs roddklubbs klubbhusby­gge på Fästningsh­olmen. Arkitekten och klubbkamra­ten Mirian Ehrenberge­r ritar huset.
 ?? BILD: MIRIAN EHRENBERGE­R / RSTUDIO RETAIL PLANNING ?? Så här kan Kungälvs roddklubbs nya klubbhus se ut enligt arkitekten och klubbmedle­mmen Mirian Ehrenberge­rs utkast.
BILD: MIRIAN EHRENBERGE­R / RSTUDIO RETAIL PLANNING Så här kan Kungälvs roddklubbs nya klubbhus se ut enligt arkitekten och klubbmedle­mmen Mirian Ehrenberge­rs utkast.
 ?? BILDER: NIKLAS OHLSON ?? Vanlig syn vid Kungälvs roddklubbs lokal på Fästningsh­olmen.
BILDER: NIKLAS OHLSON Vanlig syn vid Kungälvs roddklubbs lokal på Fästningsh­olmen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden