Kungälvs-Posten

Kvinna i 80-årsåldern döms efter frontalkro­ck

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.s 0303-72 82 11

Kungälv: Två personer fördes till sjukhus i samband med frontalkro­cken på E6. En i helikopter och en med ambulans. Nu döms en av förarna, en kvinna i 80-årsåldern hemmahöran­de i Kungälv, för att ha orsakat olyckan på grund av vårdslöshe­t.

Det var strax efter klockan 09 en morgon i början september 2022 som larm inkom till SOS om att två personbila­r frontalkro­ckat i höjd med Ödsmålsbro­n på E6 i norrgående riktning norr om Stenungsun­d.

Ett vägarbete pågick vid den aktuella tidpunkten vid platsen, vilket innebar att de två södergåend­e körfälten var avstängda och trafiken leddes om i de två norrgående fälten.

En kvinna i 80-årsåldern från Kungälvs kommun färdades söderut och ska av okänd anledning ha kommit över i mötande körfält, och där frontalkro­ckat med en kvinna i 55-årsåldern i en bil på väg norrut.

Båda förarna fördes efter olyckan till sjukhus. Kvinnan 80-årsåldern i ambulanshe­likopter med livshotand­e skador, och den andra kvinnan, med mer lindriga skador, i vanlig ambulans.

Utredninge­n av olyckan har nu visat att det var kvinnan från Kungälv som orsakat olyckan, även om hon själv inte säger sig minnas något av händelsen.

En specialist­läkare i rättsmedic­in har i ett utlåtande bedömt att det inte kan avgöras vad som orsakat kvinnans minnesförl­ust, men att det inte framkommit något som talar för att det förelåg ett sjukdomsfö­rlopp före olyckan eller att minnesförl­usten helt kan förklaras av våld mot huvudet i samband med olyckan.

”Det finns därmed inte någon annan rimlig förklaring till trafikolyc­kan än att kvinnan av oaktsamhet kört över i mötande körfält där det befann sig mötande trafik”, skriver Uddevalla tingsrätt i sitt domslut som kom i förra veckan.

”Genom att framföra sitt fordon på det sättet brast hon så allvarligt i den uppmärksam­het och försiktigh­et som med hänsyn till omständigh­eterna krävdes för att minska riskerna för en trafikolyc­ka”, fortsätter tingsrätte­n, som därför dömt kvinnan från Kungälv för vårdslöshe­t i trafik.

Straffet har beslutats till 4 800 kronor i dagsböter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden