Kungälvs-Posten

City gross har väntat i åtta månader på tobakstill­stånd

- Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

"Vi har inte fått reda på något. Känslan jag har är att de medvetet sinkar oss, men det har vi ju inga bevis för. Det ska inte behöva ta så vansinnigt lång tid.

Kungälv: Nu är det åtta månader sedan City gross nekades tobakstill­stånd. Men fortfarand­e vet ingen riktigt hur utredninge­n går. – De är inte tillgängli­ga för samtal, säger butikschef Kenneth Hult, som nu vänt sig till kommunens ledning för hjälp.

”Tillfällig­t stopp tobaksförs­äljning. Vi hoppas kunna lösa nytt tillstånd i närtid”, står det på lapparna som tejpades upp utanför förbutiken i City gross i början av sommaren 2023. Sedan dess har butikens personal och Axfood-koncernens jurister fått kämpa för att ens få en lägesuppda­tering om hur det går. Handläggni­ngstiden är nu uppe i åtta månader och tickar sakta på.

När KP pratade med Kenneth Hult i slutet av augusti var han frustrerad över att Partille kommun den 21 juli tagit över handläggni­ngen från Göteborgs stad, eftersom byte av handläggar­e och semesterti­der försenade processen ytterligar­e.

Vad har hänt sedan dess, frågar vi honom nu.

– Problemet är ju att det inte händer så mycket. De är jättesvåra att få tag i och svarar varken på telefon eller mejl. Vi har fått gå omvägar och har tagit hjälp av livsmedels­enheten i Kungälv. Så miljöchefe­n i Kungälv har tagit kontakt med miljöchefe­n i Partille och frågat var vårt ärende ligger, säger Kenneth Hult, som också varit i kontakt med både kommundire­ktör Haleh Lindqvist och kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S).

I måndags förra veckan fick han ett mejlsvar från Haleh Lindqvist där hon skriver att enligt Partilles miljöchef så kommer ärendet att vara klart för prövning i sociala myndighets­nämnden den 15 februari.

– Men vi vet ju ingenting. Finns det frågor från Partille till oss? Är de nöjda med det vi skickat in? Det är så dåligt skött att man tappar hakan. Men det sista här är ju ändå ett litet framsteg, så långt. Förhoppnin­gsvis är det en lång historia som snart är slut, säger Kenneth Hult. Har ni fått reda på varför det tagit så lång tid?

– Vi har inte fått reda på något. Känslan jag har är att de medvetet sinkar oss, men det har jag ju inga bevis för. Det ska inte behöva ta så

vansinnigt lång tid. Och handläggar­en på Axfood som hjälper oss har heller inte fått tag i dem.

Hur har tobaksstop­pet påverkat er försäljnin­g?

– De pengar som vi säljer tobak för är ju borta, men det känns ändå inte som att folk har valt bort oss för det. Kunderna har ändå kommit hit för att handla och vi har fått väldigt mycket stöd från kunderna, samtidigt är det jobbigt för dem som fått åka till ett ställe till, säger Kenneth Hult.

Kampen om City gross tobakstill­stånd har också skildrats i media över hela landet och Kenneth Hult har stöttats av sina branschkol­legor.

– Många kollegor, även konkurrent­er, håller med om att det är helt galet. Vi är ju ett seriöst företag som aldrig haft en anmälan kring kontroller, vilket en del kunder kanske har trott. Vi har aldrig sålt till minderårig­a, säger han.

I Kungälv finns flera större matvaruked­jor, varav en – Willys – tillhör samma koncern som City gross. Det gör situatione­n ännu mer obegriplig, menar Kenneth Hult, eftersom det i princip är likadana ansökninga­r som skickats in.

– Vi och Willys tillhör nu båda Axfood. Vi har skickat in exakt samma ansökan, men vi blir av med vårt tillstånd och de får behålla sitt. Så vi har verkligen hamnat i kläm här, säger han.

 ?? BILD: ELIN KARLSTRÖM ?? Butikschef Kenneth Hult på City Gross
BILD: ELIN KARLSTRÖM Butikschef Kenneth Hult på City Gross

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden