Kungälvs-Posten

Anklagas för att medvetet förhala tobaksansö­kan

- BILD: JOHAN NILSSON/TT Frida Ekborg frida.ekborg@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En soppa med många kockar, så beskriver Partille kommuns alkohol- och tobakshand­läggare Richard Schober turerna som varit kring City gross tobaksansö­kan. Han håller inte alls med om att de varit otillgängl­iga, och tillbakavi­sar helt påståendet att kommunen medvetet skulle sinka processen. – Kommunen har ju inget intresse av att sinka någon verksamhet, utan det är olika faktorer som har påverkat handläggni­ngstiden, säger han.

När Partille kommun fick in ansökan från City gross i slutet av juli så låg ärendet fortfarand­e hos Göteborgs stad, som då hanterade Kungälvs kommuns alkohol- och tobaksansö­kningar. Men när de avsade sig uppdraget var det alltså

Partille som tog över ärendet.

– Så det var först en process att Göteborg fick besluta i ärendet i första skedet, vilket var en aspekt som tog tid i början. En annan aspekt är att det från City gross sida har varit väldigt många personer inblandade i processen, vilket också haft en viss påverkan på handläggni­ngstiden, säger Richard Schober.

Finns det fler faktorer som påverkat handläggni­ngstiden?

– Jag vill inte gå in i detalj men vi har skickat ut förfrågnin­gar om uppgifter som vi inte alltid fått till oss, då får vi förhålla oss till det material vi har, säger han.

Det är över åtta månader sedan City gross skickade in sin ansökan om tobakstill­stånd för första gången, då till Göteborgs stad. Många turer senare står man fortfarand­e utan beslut och tillstånd. Att det skulle vara orimligt lång tid kan Richard Schober inte svara på, men med tanke på arbetsbörd­an så är det inte så konstigt att det tagit tid.

– Om det har tagit för lång tid vet jag inte, men det har tagit tid på grund av de faktorer som påverkat. Sedan är de ju inte ensamma på banan, vi har många ärenden att handlägga samtidigt som vi byggde upp en helt ny verksamhet efter att Partille kommun tog över handläggni­ngen för sju kommuner, säger han.

Rent generellt, om man skickar in en ansökan som är korrekt med alla papper som behövs, hur lång handläggni­ngstid har ni då?

– För det första så är en ansökan nästan aldrig komplett, det är alltid frågeställ­ningar som man inte får svar på under första rundan. Det är ganska vanligt att man själv tycker att man skickat in allt som behövs, men vi har ju olika glasögon att titta på saker och ting. Vi får ofta frågan om hur lång tid det kommer ta, men det finns inget fast svar på det. Generellt kan man säga att under två månader kommer man inte. Kommer ni bli klara innan den 15 februari som ni kommunicer­at till Kungälvs kommuns ledning?

– Vi arbetar efter att vi ska kunna ha en utredning och ett förslag till beslut klart till sammanträd­esdatum som är den 15 februari. Vi väntar fortfarand­e på några underlag från andra myndighete­r men förhoppnin­gen är att det ska vara på plats innan det. Vår deadline är redan 5 februari, då ska vi kunna skicka in underlaget till Kungälvs kommun, säger Richard Schober.

 ?? ?? City gross har inte sålt tobaksvaro­r sedan maj 2023.
City gross har inte sålt tobaksvaro­r sedan maj 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden