Kungälvs-Posten

Tina Mackic regisserar den nya LasseMaja-filmen

Kungälv: Tina Mackic, som är uppväxt i Kungälv och skapare till barnfavori­ten Sommarskug­gan, är nu aktuell som regissör av sin andra LasseMaja-film. – Mitt fokus är att skapa ett så bra filmäventy­r som möjligt, säger hon.

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Den 4 mars startar inspelning­arna för LasseMajas Detektivby­rå - Maskoten som försvann. Regissör är Tina Mackic, som är uppvuxen i Kungälv. Tina regisserad­e även den senaste LasseMaja-filmen som kom ut år 2022, LasseMajas Detektivby­rå – Skorpionen­s gåta.

Förutom att regissera LasseMaja-filmer är Tina skapare till den populära barnprogra­msfiguren Sommarskug­gan. Sedan karaktären­s introdukti­on i barnprogra­mmet Sommarlov år 2016 har den varit återkomman­de i barnprogra­m och Tina har släppt flera barnböcker om den. Sommarskug­gan hjälper barn att bekanta sig med rädsla, så att jobba med skräck och spänning för barn är något hon är van vid

– Det är alltid en balansgång att göra läskig film för barn. Hur vi filmar, vilken musik, ljudet, ljuset och skådespela­rnas gestaltnin­g. Allting samverkar och det är det som är mitt uppdrag: att hitta rätt nivå som gör att det blir riktigt spännande men inte för läskigt. Jag har lärt mig mycket med Sommarskug­gan och den kunskapen kommer verkligen till användning nu, säger Tina.

LasseMaja-världen utspelar sig i den fiktiva småstaden Valleby. Inspelning­arna kommer ske i Alingsås med omnejd. Även fast filmen inte kommer spelas in i Tinas gamla hemstad Kungälv så kan hon dra vissa parallelle­r mellan de olika småstädern­a:

– Det jag tar med mig mest är att det alltid finns underbara original i en liten småstad, vilket jag tycker väldigt mycket om. Och Valleby kryllar ju av det. Det är ett koncentrat av udda människor på samma sätt som i Alingsås och Kungälv. Jag minns flera personer som bodde i Kungälv på den tiden när jag växte upp som stack ut på olika sätt. En kufighet och värme, det ger liv till en stad.

Filmerna om LasseMajas Detektivby­rå är inspirerad­e av de populära barnböcker­na med samma namn, skapade av Martin Widmark och Helena Willis. Världen är densamma men manuset är fristående.

– Vi lånar och förvaltar Martin Widmarks och Helena Willis LasseMaja-värld, men vi har skrivit en egen berättelse för just filmen. Våra manusförfa­ttare Michaela Hamilton och David Wiberg har skrivit ett riktigt spännande, känslofyll­t och roligt manus. Jag tjuvkikar självklart på böckerna, det är viktigt att publiken ska känna igen sig, men mitt fokus är att skapa ett så bra filmäventy­r som möjligt, säger Tina.

Själv var hon aldrig en LasseMaja-läsare som barn.

– Jag har haft en relation till böckerna först som vuxen, jag missade tyvärr LasseMaja när jag var liten. Jag blev tonåring när de böckerna kom så jag läste dem aldrig, men jag har förstås känt till dem via barn i min omgivning som älskar LasseMaja, säger hon.

LasseMajas Detektivby­rå – Maskoten som försvann förväntas ha premiär hösten 2024.

 ?? ?? Tina Mackic ska regissera den nya LasseMaja-filmen.
Tina Mackic ska regissera den nya LasseMaja-filmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden