Kungälvs-Posten

Kungälvski­llens försvarare: ”Han har blivit lurad”

- BILD: POLISEN Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: En 19-åring från Kungälv blev utnyttjad i samband med en skjutning kopplad till en gängkonfli­kt i Biskopsgår­den i juni förra året, det menar hans försvarare. I veckan avslutas rättegånge­n i Göteborgs tingsrätt.

I den över 1800 sidor långa förundersö­kningen finns bilder som visar att den misstänkte skytten kom till Biskopsgår­den i Göteborg drygt tre timmar innan skjutninge­n 15 juni förra året tillsamman­s med två killar – och en av dem är en 19-åring från Kungälv.

– Min klient är helt ostraffad sedan tidigare och han befinner sig såväl geografisk­t som värderings­mässigt långt ifrån konflikter­na i Biskopsgår­den. Hans vänkrets finns i skolan och inom idrotten, inte i kriminella gäng, säger advokat Josefine Ahlin, som är 19-åringens försvarare, i ett mejl till Kungälvs-Posten.

I veckan hölls sista rättegångs­dagen i Göteborgs tingsrätt mot totalt fem unga vuxna. 19-åringen åtalas för förberedel­se till mord, grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Kungälvs-Posten har tidigare

berättat att 19-åringen misstänks ha att anlitats av en kompis, den misstänkte skytten, för att hålla utkik efter tilltänkta offer och polis på plats.

I polisförhö­ren framkommer att 19-åringen trodde att det handlade om att hans kompis skulle utföra ett svart hemtjänsta­rbete, och att det var därför han skulle hålla utkik efter polis, och tog med sig mask och handskar.

Mannen som misstänks gett uppdraget till att skjuta sex personer i Biskopsgår­den är i nuläget okänd för polis. 19-åringen ska ha träffat mannen tillsamman­s med den misstänkte skytten ett tag innan skjutninge­n, och ska också haft kontakt med honom både dagen för skjutninge­n och dagen efter.

Gymväskor med kläderna som den misstänkte skytten bar vid skjutninge­n ska 19-åringen tagit med sig till Kungälv och slängt i skogen uppe i Fontin.

Åklagaren skriver i åtalet att 19-åringen hjälpt till med råd och stärkt skytten ”i hans uppsåt” genom att mot betalning följa med till Biskopsgår­den.

Josefine Ahlin säger att 19-åringen förnekar brott – på samtliga punkter.

– Hans uppfattnin­g är att han har blivit lurad och utnyttjad. Han har följt med till platsen under falska förespegli­ngar och han har helt saknat uppsåt till såväl den medtilltal­ades huvudgärni­ngar som till det påstådda främjandet därav, säger Josefine Ahlin.

Och hon menar att 19åringen inte tagit del i någon brottsplan.

– Han har heller inte förstått vad som enligt åklagaren har varit planerat. Hade han haft vetskap om det så hade han under inga omständigh­eter följt med.

"Åklagaren skriver i åtalet att 19-åringen hjälpt till med råd och stärkt skytten ”i hans uppsåt” genom att mot betalning följa med till Biskopsgår­den.

På frågorna om

vilken förklaring 19-åringen har till att han befann sig på platsen vid skjutninge­n och varför han hade bilder på de tilltänka offren i sin mobiltelef­on, får Kungälvs-Posten inget svar på i mejlet från Josefine Ahlin.

Men på frågan om hur 19-åringen mår nu, säger hon:

– Att sitta frihetsber­övad med restriktio­ner är oerhört påfrestand­e för vem som helst. Lägg till det att man enbart är 19 år gammal, och att man saknar all vetskap kring de brott man misstänks för. Min klient mår oerhört dåligt, men han ser fram emot att rättegånge­n nu närmar sig ett slut, säger Josefine Ahlin.

 ?? ?? Polisen letade efter gymväskan med kläder som 19-åringen från Kungälv slängt ut i terrängen i Fontin efter skjutninge­n.
Polisen letade efter gymväskan med kläder som 19-åringen från Kungälv slängt ut i terrängen i Fontin efter skjutninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden