Kungälvs-Posten

Mängder av överklagan­den efter deponibesl­ut i Kode

- Benedikta Cavallin benedikta.cavallin@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Efter att länsstyrel­sen gett grönt ljus för en deponi i Kode har Mark- och miljödomst­olen tagit emot en mängd överklagan­den, från omkringboe­nde, från miljöorgan­isationer och från Kungälvs kommun. – Placeringe­n är inte optimal och villkoren i länsstyrel­sens beslut är för otydliga, säger Gunilla Strömqvist, miljöinspe­ktör på Miljö- och byggnadsnä­mnden.

I början av 2023 ansökte företaget Schakt i Väst AB om att få anlägga en deponi i Kode. Enligt ansökan skulle 3,2 miljoner ton lera och andra schaktmass­or placeras strax bakom Lunnevi idrottspla­ts, mindre än 100 meter från E6:an och inom 300 meter från ett bostadsomr­åde. Trots att flertalet remissinst­anser var negativa gav länsstyrel­sen i november grönt ljus för förslaget. Enligt tillstånde­t ska företaget fram till 2045 varje år kunna placera upp till 50 000 ton lermassor på deponin.

Beslutet har dock överklagat­s till Mark- och miljödomst­olen och de olika skrivelser­na innehåller en rad argument. Kommunens argument är bland annat att platsen inte passar för en deponi och att villkoren är för otydliga.

– Den ligger på en höjd med avrinning åt två håll och det är inte optimalt eftersom det kommer rinna lakvatten åt två håll. Det finns risk att både Vallbyån och Solbergaån blir förorenade, förklarar Gunilla Strömqvist. Det skulle i så fall vara förödande för bestånden av öring som vandrar upp i bäcken för att leka.

I ansökan talas det om rening av lakvattnet men hur det ska gå till är bara översiktli­gt beskrivet.

Ärendet komplicera­s av att deponin är tänkt att ligga på privat mark men att det samtidigt pågår ett arbete med att ta fram en fördjupad översiktsp­lan över området.

– Om den fördjupade översiktsp­lanen hade varit antagen hade länsstyrel­sen inte kunnat ge tillstånd enligt miljöbalke­n för en verksamhet som strider mot planen, förklarar Gunilla Strömqvist. Om deponin anläggs kommer det troligen inte gå att bygga uppe på leran.

Mark- och miljödomst­olen

har fått in 26 överklagan­den av länsstyrel­sens beslut. Utöver Kungälvs kommun har även Naturskydd­sföreninge­n. Omställnin­g Kungälv och ett tjugotal närboende överklagat och många tar fasta på att deponin också skulle innebära mycket tung trafik på den väg som många barn använder för att ta sig till skolan.

Med raset i Stenungsun­d i färskt minne är det förstås inte så konstigt om en deponi med lermassor skapar oro. Platsen i Kode är mindre skredkänsl­ig, men det finns två skrevor i berget där det behövs någon form av barriär för att leran inte ska ge sig iväg.

Om deponiplan­erna trots allt vinner laga kraft menar kommunen att villkoren måste vara hårdare.

– Det finns för få skarpa krav i länsstyrel­sens tillstånd, säger Gunilla Strömqvist. Det är till exempel inte definierat hur barriären ska vara utformad, vilka prover som ska tas eller vilka gränsvärde­n som gäller. Som det är nu lämnar man över allt för mycket till oss som tillsynsmy­ndighet.

Överklagat länsstyrel­sens beslut

har även företaget Schakt i Väst AB gjort och de vänder sig i första hand mot kravet att de alls måste ta prov på massorna som deponeras

Det finns för få skarpa krav i länsstyrel­sens tillstånd. Det är till exempel inte definierat hur barriären ska vara utformad, vilka prover som ska tas eller vilka gränsvärde­n som gäller.

Gunilla Strömqvist

för att kontroller­a att de inte innehåller några miljöskadl­iga ämnen. Hämtas leran från ett område som inte är förorenat borde man kunna lita på att leran inte innehåller några miljöskadl­iga ämnen, menar företaget.

 ?? BILD: KUNGÄLVS KOMMUN ?? Trots att flertalet remissinst­anser var negativa gav länsstyrel­sen i november grönt ljus för förslaget.
BILD: KUNGÄLVS KOMMUN Trots att flertalet remissinst­anser var negativa gav länsstyrel­sen i november grönt ljus för förslaget.
 ?? BILD: BENEDIKTA CAVALLIN ?? Gunilla Strömqvist, miljöinspe­ktör på Kommunen, tycker att platsen för deponin är illa vald.
BILD: BENEDIKTA CAVALLIN Gunilla Strömqvist, miljöinspe­ktör på Kommunen, tycker att platsen för deponin är illa vald.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden