Kungälvs-Posten

Då kommer beskedet om nya hyrorna

- Mathias Pernheim mathias.pernheim@stampen.com

Kungälv: De rekordhöga yrkandena från Kungälvs två kommunala hyresvärda­r godtogs inte av Hyresgästf­öreningen. Förhandlin­garna strandade och hamnade hos Hyresmarkn­adskommitt­én. Men nu är ett besked på gång. Nästa vecka får Förbos hyresgäste­r veta om det blir hyreschock eller inte medan boende hos Kungälvsbo­städer får vänta ett tag till.

Rekordhöga yrkanden från allmännytt­an har gett många hyresgäste­r en klump i magen. Nu är besked om vad hyrorna för 2024 landar på inom räckhåll.

– Vårt ärende kommer snart att behandlas i Hyresmarkn­adskommitt­én. Vi väntar på besked just nu. Jag tror det kan bli aktuellt någon gång nästa vecka. Då får vi se vad kommittén beslutar, säger Bettina Öster Tunberg, vd på Kungälvsbo­städer.

Hon tror att Hyresmarkn­adskommitt­én kommer att ge ett förslag eller så kommer de att uppmana parterna att förhandla en vända till.

– Vi vill helst inte att det blir en hyreshöjni­ng som drabbar våra hyresgäste­r retroaktiv­t. Därför hoppas jag att vi får klart en överenskom­melse så snart som möjligt.

När får hyresgäste­rna besked?

– Jag hoppas att allt ska vara klart innan de nya avierna för nästa kvartal skickas ut.

På Förbo, som ägs av Kungälv, Lerum och Härryda kommun, är läget ett annat. Där pågår förhandlin­garna i Hyresmarkn­adskommitt­én just nu och man närmar sig en överenskom­melse.

– Vi kommer att lämna besked till hyresgäste­rna på måndag, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikat­ionschef på Förbo.

Finns det risk för retroaktiv hyreshöjni­ng?

– Allt offentligg­örs på måndag. Vi kommer att informera på bland annat vår hemsida.

De båda kommunala bostadsbol­agen har yrkat på rekordhöga hyreshöjni­ngar. Kungälvsbo­städer ville höja hyran med 10,5 procent medan Förbo ville få igenom en höjning på 10,8 procent.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ?? Förbo kommer att lämna besked på måndag den 19 februari om hur mycket hyreshöjni­ngen blir.
BILD: KRISTIAN JOHANSSON Förbo kommer att lämna besked på måndag den 19 februari om hur mycket hyreshöjni­ngen blir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden