Kungälvs-Posten

Vill ditt parti ha en deponi i tätorten Kode?

- Gunilla Almered Olsson Ordförande, Omställnin­g Kungälv

För en månad sedan skrev vi ett öppet brev med fem frågor till alla partier i Kungälvs kommun och till kommunstyr­elsens ordförande Miguel Odhner (S). Det gäller partiernas och kommunstyr­elsens ställnings­tagande till en 3 200 000 tons avfallsdep­oni i Kode nära bebyggelse och trafiklede­r.

Först och främst vill vi tacka partierna som svarat på våra frågor. V och UP har klart och tydligt svarat att de inte stödjer deponin och att den varken gynnar kommunen, dess invånare eller utveckling­en av Kode.

Ni som är politiker har diskuterat att Kode skall utvecklas på samma sätt som Kungälv vill utveckla Ytterby, dvs till ett stationssa­mhälle. Detta skulle innebära att området öster om järnvägen och E6:an också skall vara tillgängli­gt för bostadsbyg­gande och eventuell näringsliv­sverksamhe­t. En förläggnin­g av en 3 200 000 tons deponi enligt Länsstyrel­sens beslut skulle förhindra utveckling av Kode till ett effektivt stationssa­mhälle.

Deponi-ärendet hanteras i en långdragen process med mängder av överklagan­den från olika håll och saken är inte alls avgjord. Kommunens ställnings­tagande i deponisake­n, inte minst i FÖP Kode är oklar, därav våra frågor.

Vi saknar svar från kommunstyr­elsen ordförande och 7 av 9 partier:

1.På vilket sätt utvecklar deponin stationssa­mhället Kode?

2.Varför ska en deponi placeras knappt 1 km från en tågstation?

3.Kommer det att öka Kungälvs och Kodes attraktion­skraft?

4. Kommer fler arbetstill­fällen att ges av deponin?

5.Är ditt parti för eller emot 3 200 000 ton deponi i Kode?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden