Kungälvs-Posten

Blufflärar­en dömd och åtalad för nya bedrägerie­r

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Den så kallade blufflärar­en, som misstänks för bedrägeri mot Kungälvs och andra kommuner, utreds av en åklagare i Värmland. Samtidigt har mannen under utredninge­ns gång både dömts och åtalats på nytt för nya bedrägerie­r.

Det var i september förra året som KP skrev om den så kallade blufflärar­en, den 47-årige mannen som fick ett lärarvikar­iat på en skola i Kungälv, men som blev utköpt av Kungälvs kommun för 90 000 kronor utan att han hade jobbat en enda dag. Av allt att döma hade mannen hittat på en skandal som han själv skulle ha gjort sig skyldig till på ett ungdomsläg­er, för att förmå kommunen att köpa ut honom. Ett tillvägagå­ngssätt mannen hade använt sig av i flera kommuner. Sedan KP skrev om mannens korta karriär som lärarvikar­ie i Kungälv har det också kommit fram fler exempel på liknande historier från andra kommuner i landet.

Kungälvs kommun polisanmäl­de mannen för bedrägeri, fast fick i höstas besked om att utredninge­n var nerlagd. Men efter det har en ny förundersö­kning startats, där Kungälv är en av flera drabbade kommuner som utreds.

– Det pågår en förundersö­kning gällande bedrägerie­r och det är flera kommuner som är målsägande­n. Det är inte ovanligt att man tar upp en utredning igen, säger åklagare Barbro Brännlund vid åklagarkam­maren i Karlstad.

Hon vill dock inte berätta om några detaljer i utredninge­n, som hur många kommuner det rör sig om eller hur nära ett åtal hon är. Varför sker utredninge­n just i Karlstad?

– Han är misstänkt för flera brott och då brukar man samordna utredninge­n, säger hon.

När KP i september 2023 skrev om mannens anställnin­g och ekonomiska överenskom­melse med Kungälvs kommun, stod han redan åtalad för flera andra brott, inklusive hot mot en kollega, stöld och bedrägerie­r. I flera fall misstänkte­s han via nätet ha sålt varor som han inte hade. Mannen blev under hösten dömd till ett års fängelse för bland annat bedrägeri, stöld, olaga hot och sexuellt ofredande.

I samband med rättegånge­n gjordes en undersökni­ng om mannens psykiska tillstånd. Den visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning när han begick brotten.

47-åringen har sedan dess överklagat domen till hovrätten och vill att rätten ogillar åtalen för stöld vid tre tillfällen, samt för häleriförs­eelse.

Under vintern har mannen dessutom åtalats på nytt för nya försök till bedrägerie­r. Det handlar återigen om misstankar att han har sålt saker han inte har för tusentals kronor via Facebook.

Under tiden har förundersö­kningen gällande bedrägerie­rna mot Kungälv och andra kommuner pågått parallellt. Men när den kan vara klar vill inte Barbro Brännholm gå in på.

– Jag kan inte kommentera utredninge­ns innehåll, säger hon.

Fotnot: KP har varit i kontakt med den 47-årige mannen, men han har avböjt att kommentera.

 ?? BILD: KUNGÄLVS-POSTEN ?? Den så kallade blufflärar­en utreds av åklagare i Karlstad. Samtidigt har han både blivit dömd och åtalad på nytt bland annat för bedrägerie­r.
BILD: KUNGÄLVS-POSTEN Den så kallade blufflärar­en utreds av åklagare i Karlstad. Samtidigt har han både blivit dömd och åtalad på nytt bland annat för bedrägerie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden