Kungälvs-Posten

När ska våldet mot kvinnor ta slut?

- Emelie Gillberg Ordförande S-kvinnor i Kungälv Camilla Haag Ordförande Socialdemo­kraterna i Kungälv

Förra veckan nåddes vi av det fruktansvä­rda beskedet att en kvinna i vår kommun bragts om livet.

Varje dag utsätts kvinnor och flickor för trakasseri­er, våld och sexualbrot­t, inte sällan av en man som hon har eller har haft en relation med. Var tredje vecka dödas en kvinna av en man. Mörkertale­t är stort, då många kvinnor och flickor inte vågar polisanmäl­a det de fått utstå. Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenh­et utan handlar om grova brott, våldtäkter, grov misshandel, försök till mord, mord och förföljels­e. En kriminalit­et som pågår dygnet runt, året runt. Alldeles för många kvinnor lever under hot och förföljels­e.

Mäns våld mot kvinnor tar sig många olika uttryck och förekommer över hela världen. Det är såväl ett globalt världsprob­lem som ett lokalt samhällspr­oblem. Det är ett jämställdh­etsproblem, ett folkhälsop­roblem

” Aldrig har det då känts så viktigt att stå upp för jämställdh­eten och för avskaffand­et av mäns våld mot kvinnor som nu.

och ett allvarligt hot mot mänskliga rättighete­r.

Aldrig har det då känts så viktigt att stå upp för jämställdh­eten och för avskaffand­et av mäns våld mot kvinnor som nu. Motståndet mot jämlikhet och jämställdh­et ökar i många länder världen runt. Inskränkan­de av aborträtte­n och avkriminal­iserande av våld i hemmet står högt på dagordning­en när de högernatio­nalistiska rörelserna får allt mer inflytande. Vi ser ett ökande hot mot kvinnors frihet på många håll i världen och vi är inte på något sätt skonade från den tendensen i vårt eget Sverige eller i vår kommun.

Med den nuvarande regeringen ser vi en stor risk för minskad prioriteri­ng av arbetet med att avskaffa mäns våld mot kvinnor både när det gäller införande av ny skyddande lagstiftni­ng och olika former av brottsbekä­mpande åtgärder, men även när det gäller det förebyggan­de arbetet. Stora hål i finansieri­ngen av välfärden försämrar skyddet och stödet för våldsutsat­ta kvinnor och barn ytterligar­e. När samhället inte längre förmår ta sitt ansvar ökar utsatthete­n ytterligar­e och konsekvens­erna kan bli ödesdigra. Vi måste bli fler som visar att vi står upp mot våldet mot kvinnor!

 ?? ARKIVBILD: LINUS OLSSON ?? Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenh­et. Det är ett jämställdh­etsproblem, ett folkhälsop­roblem och ett allvarligt hot mot mänskliga rättighete­r, skriver socialdemo­kraterna Emelie Gillberg och Camilla Haag.
ARKIVBILD: LINUS OLSSON Mäns våld mot kvinnor är ingen privat angelägenh­et. Det är ett jämställdh­etsproblem, ett folkhälsop­roblem och ett allvarligt hot mot mänskliga rättighete­r, skriver socialdemo­kraterna Emelie Gillberg och Camilla Haag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden