Kungälvs-Posten

Stoppa överskotts­målet i papperskor­gen

på insändaren ”SD-regeringen­s missriktad­e politik fördjupar vårdkrisen” som publicerad­es i KP den 23 februari.

- BILD: STEFAN BENNHAGE Rolf Nilsson

Jag håller med er om att dagens regering liksom alla tidigare regeringar sedan 90-talet och införandet av överskotts­målet har i onödan nedmontera­t vår gemensamma välfärd.

Detta gör man för att man behandlar statens utgifter på samma sätt som om det vore ett hushåll, privat verksamhet eller kommun. Dessa verksamhet­er behöver ha en budget som går ihop annars får man ett underskott.

Staten å sin sida har en fördel som de ovan nämnda verksamhet­erna inte har och det är att man “trycker pengar”. När staten ökar antalet pengar och tex ger regionerna mer pengar till sjukvården så försvinner de pengarna inte från staten utan innebär bara mer pengar i omlopp.

En annan viktig sak är att man måste skilja på finansiell­a och reella resurser. Reella resurser är till exempel sjuksköter­skor eller medicin. Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiell­a resurserna som behövs.

Vi har generellt brist på reella resurser både inom den privata och offentliga sektorn, det finns inte personal med rätt utbildning.

Vän av ordning säger att vi riskerar öka inflatione­n och hela landet går omkull om vi trycker mer pengar.

Detta har ju hänt i historien, det är dock inte sedelpress­en som är problemet. Orsaken till inflatione­n är brist på reella resurser.

Bästa exemplet på att detta är sant är att när vi hade flyktingkr­isen 2015 sa finansmini­stern att nu bryr vi oss inte om att vi går med underskott utan staten satsar 100 miljarder till kommunerna. Konsekvens­en blev att staten gjorde ett överskott på 0,2 procent.

Så min förhoppnin­g att nuvarande och kommande regeringar stoppar överskotts­målet i papperskor­gen, där det hör hemma. Istället satsar på hur vi ska lösa den riktiga krisen, brist på reella resurser.

Då kan vi varken kasta ut eller hindra människor som inte är födda här att komma hit. Istället bör vi se till att de får rätt utbildning för att hjälpa till att bygga samhället.

Resonemang­et ovan bygger på MMT (Modern Money Theory).

 ?? ?? ”Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiell­a resurserna som behövs”, skriver Rolf Nilsson.
”Krisen vi har är brist på reella resurser i sjukvården som utökas genom att staten inte tillsätter de finansiell­a resurserna som behövs”, skriver Rolf Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden