Kungälvs-Posten

Det finns en lösning på City Gross indragna tobakstill­stånd

- Martin Ottosson Partiledar­e, Utveckling­spartiet

Jag är inget stort fan av tobaksprod­ukter. För mig får dom gärna förbjudas. Men nu lever vi ju inte i Sovjetunio­nen och tobak är inte förbjudet i Sverige. Däremot så har vi lagar och förordning­ar som reglerar försäljnin­gen av tobak.

Så långt är jag med.

Efter att ha suttit en kortare tid i miljö- och byggnadsnä­mnden så har jag fått en liten inblick hur arbetsgång­en är i en myndighets­nämnd.

Vi har tjänstemän, som är lagen bokstavstr­ogna in i döden, sen har vi politiker. Politiker ska enligt mig ha sunt förnuft samt mod att följa det. Givetvis är det en balansgång gentemot lagen. Men politiker har betydligt lösare tyglar än en tjänsteman.

Tillbaka till tobaken. Som dom flesta vid det här laget har räknat ut, så handlar detta inlägg om City Gross och deras uteblivna tobakstill­stånd.

Kontrollen av tobakstill­stånd är outsourcad­e till Partille. Men beslutet ligger hos politikern­a i Kungälv. Politiker med sunt förnuft och mod att följa det?

Nu har jag inte läst alla dokument, men jag har ändå fått fram såpass mycket informatio­n att jag vågar sticka ut hakan.

I detta fallet så skulle man med lätthet kunna ”gå emot lagen”. Om nu tjänsteman­nen i Partille tolkar lagen rätt vill säga. Vi har nämligen något som heter likabehand­lingsprinc­ipen.

Likabehand­lingsprinc­ipen är

väldigt luddig med oskarpa gränser. Förutsättn­ingarna måste vara exakt dom samma för att den skall kunna åberopas. Bara för att grannen 30 meter bort får bygga ett garage, så är det inte säkert att du får det. Då det kan vara diverse saker som skiljer husen och tomterna i från varandra.

Men i det här fallet så skulle våra politiker med lätthet kunna gömma sig bakom den, och komma undan med det.

Exakt samma ansökan som City Gross i Ytterby har fått avslag på, har ett antal andra butiker inom samma koncern fått tillstånd på. Tjänsteman­nen och politikern­a i Kungälv är faktiskt dom enda i hela Sverige som har underkänt just dessa dokument.

Varför? Feghet? Något som jag har missat? Eller något helt annat?

Tyvärr så har jag inte lyckats bringa klarhet i detta. Feghet, en i Brasilien. Nä, nu är det dags för Kungälvs politiker att visa prov på såväl sunt förnuft och mod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden