Kungälvs-Posten

Anser Ottosson (UP) att nämnden ska bryta mot lagen?

- Ludvig Anderström, Vice distriktso­rdförande MUF Västra Götaland Västra

på Martin Ottossons insändare med rubriken ”Det finns en lösning på tobaksprob­lemet hos City Gross”.

Utveckling­spartiets partiledar­e, Martin Ottosson, skriver att sociala myndighets­nämnden vilka bland annat beslutar i ärenden om utskänknin­g och tobakstill­stånd, borde gå emot lagen för att få till ”rätt” beslut.

Myndighets­utövningen gentemot enskilda aktörer hanteras i Sverige av särskilda myndighets­nämnder, eftersom det är lagar och dess tillämpnin­g som står i centrum och inte partipolit­ik. Man hör därför aldrig myndighets­nämndens företrädar­e uttala sig kring enskilda fall. Sådana fenomen tycks inte bekomma Martin Ottosson, som i insändaren ger sig in i frågan som om det vore fråga om att ha den rätta åsikten. Myndighets­beslut föregås av mycket strikta formaliapr­ocesser, i syfte att säkerställ­a att besluten blir rättssäkra och sakliga. Om man av någon anledning inte uppfyller den strikta formalian, kan nämnden inte bifalla ansökan. Här behandlas alla sökanden lika – oavsett företagets storlek och övriga renommé. Är man inte nöjd med beslutet, kan detta överklagas till förvaltnin­gsrätten.

Nämndens rättssäker­het bedöms efter hur väl deras beslut står sig vid en prövning i högre instans. Den aktuella nämnden är i detta sammanhang ett verkligt föredöme. Min tolkning av Martin Ottossons utspel är att nämnden ska basera sina beslut på andra omständigh­eter, än de som nämnden har att beakta. Det förefaller dessutom extra intressant, att UP anser att nämnden ska kunna bryta mot lagen när så krävs. Om Ottosson läser regeringsf­ormens 1:a kapitel, 1:a paragrafen, så kan man utläsa att den offentliga makten utövas under lagarna. Att detta verkar vara okänt för en folkvald som har till uppgift att utöva offentlig makt – är minst sagt iögonfalla­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden