Kungälvs-Posten

Barnen badar i lera på Björkås förskola – gården har spärrats av

- Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Utegården på Björkås förskola så lerig att personalen får spola av barnen med slang efter utelek. En del av gården är nu avspärrad för barnens säkerhet. – Det är inte rimligt att gården ska vara som en gyttjepöl, det är likadant varje vinter, säger Magnus Sjöstrand som har två barn på förskolan.

Så länge det är frost och kyla, eller sommar och värme, kan barnen på Björkås förskola utnyttja hela gården. Då kan de leka på gräsmattan mot skogsbryne­t som är mycket omtyckt av både barn och pedagoger. Men sedan en dryg vecka är gräsmattan avspärrad, av säkerhetss­käl.

– Mellan oktober och april samlas det mycket vatten på gräsmattan. När snön blir blev vatten och det har regnat mycket blir det väldigt geggigt. Det har hänt att barnens stövlar fastnat i leran och de har gått vidare i strumporna. Det ser inte så farligt ut men blir väldigt djup lera för barnen att gå i. Vi var oroliga att något litet barn skulle ramla, hamna med ansiktet neråt och inte kunna ta sig upp. Personalen är med hela tiden men det kan hända på ett ögonblick, säger Ros-Mari Niklasson, rektor på Björkås förskola.

Redan i oktober

larmade hon till kommunen om åtgärder. Då fyllde kommunen på med jord för att jämna ut leran. Det gjorde gräsmattan ännu lerigare och för en dryg vecka sedan larmade Ros-Mari igen.

Redan nästa morgon kom kommunens fastighets­ansvariga och satte upp staket runt gräsmattan, men problemet kvarstår.

– Pedagogern­a som jobbat här länge säger att det varit så här i många år. Det är dåligt dränerat och dessutom får vi vatten från omgivninge­n som ligger högre, säger Ros-Mari Niklasson och pekar mot Hällebergs­gatan på andra sidan gångvägen.

Lösningen för att ta hand om all lera och smutsiga kläder har blivit att spola av barnen med vattenslan­g efter utelek, något som tar en hel del tid för pedagogern­a. Förskollär­aren Lotta Nordqvist har lagt mycket tid på vattenslan­gen i vinter.

– Vi har spolat barn i stort sett varje dag. Det ger merarbete för oss och tar tid från den pedagogisk­a verksamhet­en. I viss mån kan man jobba pedagogisk­t även när man spolar av barn, men kanske inte varje dag, säger Lotta Nordqvist.

Magnus Sjöstrand

är pappa till två barn som går på Björkås förskola, Anton 5,5 och Noah 2,5 år. Barnen älskar förstås lera men efter en hel vinter av gyttjiga kläder som dessutom luktar illa har han tröttnat.

– Jorden de lade dit i höstas verkar vara kompostjor­d som inte är efterkompo­sterad, det stinker om barnen rent ut sagt. Ju kladdigare det blivit desto mindre tid blir det för barnen ute och det blir ett helsike för personalen varenda gång barnen ska in. Mindre tid ute gör att man tappar inlärning. Utevistels­e är en del av pedagogike­n och det drabbar barnen, säger Magnus som i förra veckan ringde upp kommunalrå­d Anders Holmensköl­d, M, för tillfället ansvarig politiker för skola och förskola.

– Det var bra att han ringde, men föräldrar ska inte behöva höra av sig till politiker med sånt här. Det är ett underbetyg till organisati­onen i kommunen, till oss själva alltså. Det behöver finnas bättre rutiner för hur man kollar utemiljöer på förskolorn­a och åtgärdar det som behövs. Det ska inte föräldrar behöva tänka på, säger Anders Holmensköl­d.

Vad gjorde du efter samtalet från pappa Magnus?

– För mig är detta ett problem långt större än Björkås förskola. Det känns som vi i kommunen inte haft koll på de här sakerna och det tycker jag inte är acceptabel­t.

Han har nu lämnat över leran på Björkås förskola till kommundire­ktör Haleh Lindqvist, och berörda chefer i förvaltnin­gen.

– Man behöver se över hur vi ska jobba med förskolorn­as utemiljöer, inte bara i Björkås. Jag vet också att det nu är på gång med åtgärder där. Det måste dräneras för att leda bort vattnet, men exakt när arbetet börjar vågar jag inte svara på, säger Anders Holmensköl­d.

Svaret på frågan har däremot Anntin Hamberg som är jobbar med med förvaltnin­g av kommunens fastighets­mark.

– Förhoppnin­gsvis kan vi börja arbetet på Björkås förskola redan nästa vecka, det beror lite på hur vi får ihop det, men det blir snart.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Både personal och föräldrar har spolat av leriga barn sen i höstas. Magnus tvättar av Anton och Noah innan han kan ta in dem i bilen.
BILD: ANNA HEDLUND Både personal och föräldrar har spolat av leriga barn sen i höstas. Magnus tvättar av Anton och Noah innan han kan ta in dem i bilen.
 ?? ?? Magnus Sjöstrand och rektor Ros-Mari Niklasson på gården till Björkås förskola.
Magnus Sjöstrand och rektor Ros-Mari Niklasson på gården till Björkås förskola.
 ?? ?? Flaggstång­en på Björkås förskola lutade betänkligt efter stormen förra veckan och får nu ett nytt fundament.
Flaggstång­en på Björkås förskola lutade betänkligt efter stormen förra veckan och får nu ett nytt fundament.
 ?? ?? Anton och Noah Sjöstrand njuter av leran utanför Björkås förskola.
Anton och Noah Sjöstrand njuter av leran utanför Björkås förskola.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden