Kungälvs-Posten

Vi vill fortfarand­e att Kungälv ska ha världens bästa skola

- BILD: PER WAHLBERG Referensgr­uppen Skolföräld­rar i Kungälv

För ungefär ett år sedan började Skolföräld­rar i Kungälv att bildas. På några veckor blev vi en lokal folkrörels­e. Vissa har kallat oss Facebookgr­upp med missnöjda föräldrar, andra tycker att grundaren William Olsson är en av Kungälvs mäktigaste personer.

Vår vision är att Kungälv ska skapa världens bästa skola.

Och visst är det fascineran­de att våra politiker INTE delar den målsättnin­gen.

Av en kommuns kärnverksa­mhet, är barnomsorg och skola ungefär hälften av de anställda och budgeten. Hur kan man medvetet underfinan­siera skolan när man ser att resultaten sjunker, otrygghete­n ökar och en skola som Sandbackas­kolan, som 2014 utsågs till

Sveriges bästa skola, helt har slagits i spillror? Hur kan man vilja sätta Kungälv på kartan genom en miljardsat­sning på fritidsanl­äggning med högst oklar finansieri­ng – och inte genom att erbjuda barnfamilj­er en lysande framtid för sina barn?

När vi började skriva insändare och berätta för andra föräldrar om våra barns verksamhet i skolan, fick vi ofta till oss att det var vårt ansvar som föräldrar att motivera våra barn att prestera i skolan.

På våra möten

med den styrande majoritete­n S, M och MP så fick vi veta att de tio punkter som vi föreslog för att höja tryggheten för våra elever i de allra flesta fall var antingen något som politiken inte hade med att göra eftersom det var rektorns ansvar, eller orealistis­ka.

Vi fick smäll på fingrarna av KSO för att vi kontaktade rektorerna via e-post för att berätta om våra målsättnin­gar och att vi tar emot förslag på hur skolan kan bli bättre.

Men gissa vad – vi kommer inte att ge upp. Om två år är det val och då kommer vi att vilja se resultat.

Vi vill fortfarand­e att alla Kungälvs barn ska gå i världens bästa skola.

Vi tror att dessa förslag kan leda en bit på den vägen:

Fler vuxna i skolmatsal­en – återinför subvention­erad lunch i matsalen för personal på skolan.

Fler eller bättre volontärsa­marbeten för fler vuxna i skolan.

Kameraöver­vakning framför allt på högstadiet för minskad skadegörel­se och ökad trygghet.

Bättre och djupare samarbete med idrottsför­eningarna.

Ökad budget till skolan, mer resurser behövs för att stötta personalen.

Förutsättn­ingarna finns. Vi

har fått många vittnesmål om att de bästa och mest engagerade lärarna finns i Kungälv. Tack till er!

Och till politikern­a vill vi säga: Ge lärarna möjlighete­r att fokusera på det pedagogisk­a arbetet i klassrumme­n, och låt andra vuxna vara extra ögon och öron på skolgården eller i bamba.

Det är dags för lite action nu!

 ?? ?? Vi vill fortfarand­e att alla Kungälvs barn ska gå i världens bästa skola, skriver Referensgr­uppen Skolföräld­rar i Kungälv.
Vi vill fortfarand­e att alla Kungälvs barn ska gå i världens bästa skola, skriver Referensgr­uppen Skolföräld­rar i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden