Kungälvs-Posten

Kungälv avslutar samarbete om turism: ”Behovet har förändrats”

- Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kungälvs kommun kommer inte att fortsätta köpa tjänster av Södra Bohuslän turism. – Vi har varit nöjda med samarbetet, men vår behovsbild förändras när arenan är på plats, säger kommunstyr­elsens vice ordförande Anders Holmensköl­d (M).

Kommunstyr­elsen har beslutat att inte upphandla nytt avtal för besöksnäri­ngstjänste­r för 2025 och framåt. Hittills har man köpt den tjänsten av Södra Bohuslän turism, men det samarbetet avslutas alltså sista december i år.

– Vi känner att vi går in i ett nytt skede. Arenan (arenaområd­et vid Yttern) kommer att förändra hur vi försöker få evenemang till Kungälv i framtiden. Det jobbet kommer att göras av arenabolag­et och vi kommer att behöva lägga mycket krut på det. Så vi gör hellre det fullt ut än satsar lite för lite på varje del, säger Anders Holmensköl­d.

Södra Bohuslän turism har i många år varit ett samarbete mellan grannkommu­nerna Stenungsun­d, Tjörn, Orust och Kungälv. Men förra året valde Stenungsun­d att lämna samarbetet.

– När Stenungsun­d klev av kom saken också i ett annat läge. Nu får vi prova att klara oss utan grannkommu­nerna, säger Anders Holmensköl­d.

I underlaget till

beslutet i kommunstyr­elsen står bland annat att kommunen måste prioritera sina ekonomiska medel.

Är det inte meningen att turismsama­rbetet ska dra in pengar till kommunen?

– Jo men inte i det första steget.

Det är i takt med arbetstill­fällen.

Blir det inte ett glapp innan arenan är klar?

– Visst det blir ett glapp men tanken är att vi nu snart ska tillsätta en ordinarie styrelse i arenabolag­et, som ska få i uppdrag att ta fram idéer för hur man ska jobba vidare.

Ska arenabolag­et både äga arenan och skapa event?

– Vi är inte klara med den diskussion­en. Det finns redan en fastighets­förvaltnin­g i kommunen och det är inte optimalt att dessutom ha ett bolag som gör det. Arenabolag­et passar bättre att sköta ruljansen och få dit evenemang, tänker jag.

Kommunens gamla eventbolag Bagahus hade den rollen på Fästningsh­olmen. Det bolaget lade ni ner?

– Vi har lärt oss mycket om vad som fungerar och inte fungerar. I det här fallet när det är en jättestor investerin­g med jättemånga lokaler tror vi det blir bra att göra det så här, och det är många kommuner som gör på samma sätt.

Ann H Haraldsson,

vd på Södra Bohuslän Turism AB, menar att Kungälv hoppar av när bolaget står på topp.

– Vi är idag på en plats där vi aldrig har varit, vi har aldrig haft så många medlemsför­etag och aldrig nått ut så brett som vi gör nu. Vi har aldrig haft så stora projekt inne och så stabil ekonomi. Så vi mottar beslutet från Kungälv och är glada över åren vi har jobbat tillsamman­s och gjort bra saker för besöksnäri­ngen, säger Ann H Haraldsson, som ser fram emot resten av samarbetet med Kungälv under 2024, innefattan­de bland annat en roadtrip i mars och en stadsloppi­s i maj. Hur ser du på motivering­en att Kungälv vill fokusera på den kommande arenan istället?

– Hur de väljer att göra är upp till dem. Vi har jobbat tillsamman­s och utvecklat den här verksamhet­en i 17 år och vi får vara glada över det. Vad händer nu med Södra Bohuslän turism?

– Vi fortsätter full spruta hela 2024, vi har många bra saker på gång. Sedan vad som händer efter det vet vi inte idag, säger Ann H Haraldsson.

 ?? BILD: ELIN KARLSTRÖM ?? Kommunen avslutar sitt samarbete med Södra Bohuslän turism.
BILD: ELIN KARLSTRÖM Kommunen avslutar sitt samarbete med Södra Bohuslän turism.
 ?? BILD: MARKUS HOLM ?? Ann H Haraldsson, vd på Södra Bohuslän turism.
BILD: MARKUS HOLM Ann H Haraldsson, vd på Södra Bohuslän turism.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden