Kungälvs-Posten

Ny mötesplats i Kareby: ”Förväntan och längtan”

Karebyborn­a har fått en ny mötesplats. Bredvid Tempo-butiken invigs snart Café Korsäng. – Vi vill bidra till att öka gemenskape­n, säger Johanna Julander, som är diakonassi­stent.

- BILDER: FRIDA EKBORG Frida Ekborg frida.ekborg@ kungalvspo­sten.se

Hon är ansvarig för caféet och har tillsamman­s med en kollega inrett både caféet, samlingsru­mmet och vilrummet.

– Det har varit jätterolig­t och att jag fått det förtroende­t är fantastisk­t. Men det har varit utmanande, säger Johanna.

Kristofer Strid är präst i Romelanda och Kareby församling­ar och han berättar hur det såg ut första gången han såg lokalen, innan den gamla affären revs och renoverade­s.

– När vi gick in här första gången var det en nedmontera­d affär och vi gick runt bland döda möss. Det var riktigt sunkigt. När vi stod där så tänkte vi ”kan det bli någonting här” och det var få av oss som kunde se det tydligt. Därför var det fantastisk­t när bygget påbörjades, säger han.

Önskan om en större församling­slokal hade funnits i flera år, men det var inte förrän i början av sommaren som det blev klart att kyrkan kunde flytta in i den nya lokalen bredvid Tempo senare under vintern.

– Korsäng är det gamla namnet på den här platsen, som det hette förr när min farbror hade affären här. Folk är glada att vi tar upp det gamla namnet igen. Det passar bra med det nya bostadsomr­ådet Kareby äng, säger Hillevi, som har hand om arbetsträn­ingen i församling­arna.

För två veckor sedan smygöppnad­e man lokalen och man har redan hunnit ha både barnkör och öppna förskolan. 30 barn med vuxna kom på premiären av öppna förskolan.

– Invånarant­alet i Kareby ökar och barnfamilj­er flyttar in. Vi vill att det ska bli en mötesplats för bygden, som är centralt belägen och som är lätt att ta sig till, för alla åldrar, säger Hillevi.

– Men vi försöker akta oss lite för att säga för mycket om vilka aktivitete­r vi ska ha, för vi vill att det får växa fram. Vi har pratat lite löst om läxhjälp och ha någon form av after school, men vi får se var det landar, säger Kristofer.

På lördag är det invigning av Korsäng och hela veckan har folk ryckt i dörrarna och undrat över när man öppnar. Det är en efterlängt­ad samlingspl­ats, menar Johanna.

– Det är kul att se att det finns en förväntan och längtan efter att det ska bli något här nu.

Kristofer vill också vara tydlig med att församling­shemmet vid Kareby kyrka kommer att finnas kvar, samt second hand-butiken som ligger här.

– Vi kommer fortsätta vara där och ha verksamhet där också, säger han.

– På Korsäng kan vi testa nya sätt att vara kyrka, säger Hillevi.

 ?? ?? Prästen Kristofer Strid med sonen Noah Strid, diakonassi­stent Johanna Julander och Hillevi Pernmyr är redo inför invigninge­n av Café Korsäng.
Prästen Kristofer Strid med sonen Noah Strid, diakonassi­stent Johanna Julander och Hillevi Pernmyr är redo inför invigninge­n av Café Korsäng.
 ?? ?? Café Korsäng är en mötesplats för alla åldrar.
Café Korsäng är en mötesplats för alla åldrar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden