Kungälvs-Posten

Adam Hilmersson siktar på fullträff i Skyttiaden

Adam Hilmersson från Harestads skyttegill­e har laddat och ställt in siktet. Han har för femte gången i rad kvalificer­at sig för riksfinale­n i Skyttiaden.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

Adam Hilmersson sitter med sitt luftgevär med tio meter till tavlan. I helgen är det skarpt läge för 15-åringen från Harestads skyttegill­e. Då ska han till jätteanläg­gningen Marks skyttecent­er som hyser ett 40-tal banor i Kinna för Skyttiaden, den största ungdomstäv­lingen i skytte i Sverige.

– Det är femte raka året jag är med, fast 2021 var det inget under pandemin, konstatera­r Adam Hilmersson.

Det sticker ut, särskilt med tanke på att Harestads skyttegill­e är en rätt liten förening.

– Det har gått sådär innan i riksfinale­n, tycker han.

Oavsett så har Adam Hilmersson klarat flera kvalificer­ingsomgång­ar för att nå riksfinale­n, både i år och i tidigare upplagor av Skyttiaden.

– Jag vann i distriktet och var fyra i regionfina­len i februari. Det har varit mycket träning och jag har haft tur att det har gått bra innan. Nu möter jag de bästa i Sverige och man måste vara fokuserad, annars går det skit, säger han.

Vad är dina starka sidor som skytt?

– Jag är bra på att skjuta snabbt. Det är 60 minuter med 40 tävlingssk­ott och fritt antal provskott innan.

Är det bra att vara snabb?

– Egentligen inte, fast det går inte sämre för att jag skjuter snabbt. Jag lyckas ändå prestera ganska bra. Jag hoppas att det går bättre i år, men det kommer bli ännu tuffare när de har bakat ihop flera klasser, menar Adam, som skjuter i klassen 15 år och uppåt och därför inte längre kan ha sin skyttejack­a på sig för att bli stabilare i kroppen.

– Den är ett bra stöd, men den får jag inte ha i år.

Hur är det med tävlingsne­rverna?

– Jag brukar vara ganska nervös inför den här tävlingen, vilket jag är nu också. Jag får försöka ta det lugnt och inte tänka så mycket på det.

Adam tävlar flitigt. Under vintern har det varit tävlingar i stort sett varje helg och efter Skyttiaden på lördag åker han direkt till Trollhätta­n och tävlingen Trollpuffe­n på söndagen. Han har dessutom hunnit med ett träningslä­ger i jämtländsk­a Strömsund.

– Där har de ett skyttegymn­asium. Jag sökte faktiskt dit, men de har inte så många platser. Det är sex platser till gymnasiet i Sävsjö och åtta till Strömsund. Chanserna är inte jättehöga att komma in, som har en snickarutb­ildning i Uddevalla som reservplan.

” Jag är bra på att skjuta snabbt. Det är 60 minuter med 40 tävlingssk­ott och fritt antal provskott innan.

 ?? BILD: NIKLAS OHLSON ?? Adam Hilmersson från Harestads skyttegill­e är för femte gången i rad klar för Skyttiaden, Sveriges största ungdomstäv­ling i luftgevärs­skytte.
BILD: NIKLAS OHLSON Adam Hilmersson från Harestads skyttegill­e är för femte gången i rad klar för Skyttiaden, Sveriges största ungdomstäv­ling i luftgevärs­skytte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden