Kungälvs-Posten

Kan tvingas riva trädäck och återställa stranden

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kommunen fick tips om att det hade anlagts en strand på kommunal mark på Koön intill en privat fastighet. Där visade sig även finnas trädäck, flytbryggo­r och rep över vägen. Nu ska mark- och miljööverd­omstolen avgöra om fastighets­ägaren måste ta bort anordninga­rna.

Det var under 2022 som kommunen fick en ett tips om att en strand hade anlagts på kommunal mark på Koön under vintern. Länsstyrel­sen fick frågan på sitt bord eftersom området ligger i ett naturreser­vat.

Ägaren till fastighete­n, som ligger tätt intill stranden, svarade via mejl att han inte alls hade anlagt någon strand, utan bara plockat bort gamla glasskärvo­r och dylikt från den.

Vid länsstyrel­sens inspektion­er på plats visade det sig dock att det intill den privata fastighete­n, fast på kommunens mark, fanns ett trädäck med jacuzzi och trädgårdsm­öbler, en trappa, och en flaggstång. Dessutom flytbryggo­r vid en gammal träbrygga.

Länsstyrel­sen uppfattar det också som att det har anlagts en strand, där stenar som låg på platsen tidigare har tagits bort och det har fyllts på med strandsand. Dessutom fanns ett rep spänt över vägen, också det på kommunal mark.

Under 2023 beslutade

länsstyrel­sen att fastighets­ägaren skulle ta bort trädäck, trappa flaggstång, rep, med mera, samt lägga tillbaka stenarna på stranden. Men denne överklagad­e till mark- och miljödomst­olen.

I överklagan angav fastighets­ägaren att alla anordninga­r fanns där när han köpte fastighete­n 2021, och hade funnits där sedan tidigt 1970-tal. Trädäcket syns på ett flygfoto från 1978, menade han, vilket är långt innan området blev naturreser­vat 2017. Repet över vägen är till för att skydda tomten från betande kor. Det finns möjlighet att göra så inom naturreser­vatet, menade mannen.

Länsstyrel­sen anser att

det inte spelar någon roll om trädäck, flaggstång och annat har funnits på plats sedan innan fastighete­n bytte ägare.

– Vi har möjlighet att förelägga om att ta bort de här anläggning­arna ändå eftersom de bryter mot strandskyd­dslagstift­ningen och reservatsf­öreskrifte­rna. De ligger ju inte heller ens på hans fastighet. Domstolen har också gått på vår linje där, säger Marie Nyberg, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen.

Hon påpekar att området är skyddat på flera sätt.

– Det är ett område som har väldigt höga värden för friluftsli­vet och naturen. Området ska vara tillgängli­gt för friluftsli­v och inte skärmas av för allmänhete­n. Det kan kännas avhållande om det står ett trädäck med en jacuzzi där man ska gå. Dessutom har det påverkan på djur- och växtlivet, säger hon.

Länsstyrel­sen menar också

efter att ha studerat flygbilder från olika år att anläggning­arna inte har funnits på platsen kontinuerl­igt över åren.

Myndighete­n köper inte heller argumentet om att repet över vägen ska hålla borta kor, utan håller fast vid bedömninge­n att det håller allmänhete­n borta från att röra sig fritt.

Mark- och miljödomst­olen gick på länsstyrel­sens linje och avslog överklagan. Domstolen skriver att fastighets­ägaren inte har kunnat bevisa att anordninga­rna har funnits före att platsen blev skyddad, och anser att trädäcket, flaggstång­en och det andra är skyddat enligt antingen strandskyd­dsbestämme­lserna eller reservatsf­öreskrifte­rna.

Den domen har i sin tur blivit överklagad till mark- och miljööverd­omstolen, som ännu inte har tagit ställning till om man ska pröva ärendet eller inte.

 ?? BILD: LÄNSSTYREL­SEN ?? En fastighets­ägare kan tvingas riva trädäck och återställa en strand på Koön.
BILD: LÄNSSTYREL­SEN En fastighets­ägare kan tvingas riva trädäck och återställa en strand på Koön.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden