Kungälvs-Posten

Musikklass­erna i Ytterby kan räddas – fast i ny regi

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Den politiska majoritete­n vill behålla musikklass­erna i Ytterbysko­lan fast låta kulturskol­an sköta musikunder­visningen. – Det blir inte samma sak som det vi har nu, säger musiklärar­e David Olsson.

Ytterbysko­lan har sedan år 2000 haft en musikprofi­l som alla sexor har kunnat söka till, men i höstas kom beskedet att musikprofi­len skulle läggas ned. Främsta anledninge­n var att rektorn inte ansåg att det fanns tillräckli­gt med pengar. Sedan dess har många protestera­t mot nedläggnin­gen, inte minst musiklärar­na på Ytterbysko­lan.

Men nu

vill den politiska majoritete­n (S, M och MP) att musikklass­erna ska leva vidare.

– Vi förstår att det här har ett stort värde för ungdomarna och det är positivt för Kungälv att vi har musikklass­erna. Men vi får försöka lösa det inom kulturskol­an istället, de får bli huvudman för det här, säger Anders Holmensköl­d (M).

Han menar att politikern­a inte kan gå in och styra vad rektorerna gör med sin budget.

– Vi kan inte säga åt en rektor vad den ska göra med pengarna, hur de används är rektorns beslut. Enda sättet är att låta det ligga under kulturskol­an.

Ska undervisni­ngen fortfarand­e ske på skolan?

– Ja det får bli så likt dagens upplägg som möjligt. Jag kan inte svara på detaljnivå hur det kommer att se ut, men vi hoppas i alla fall att musikklass­erna kan få en fortsättni­ng.

David Olsson är en av musiklärar­na på Ytterbysko­lan, och han har jobbat med musikklass­erna sedan starten. Han är lite tveksam till ett upplägg där kulturskol­an håller i musikklass­erna.

– Det är jättefint att de vill värna

David Olsson, Peter Lange och Patrik Tammelin är lärare på Ytterbysko­lans musikprofi­l.

kulturen, men om kulturskol­an skulle hålla i det skulle det bli något helt annat än det den kommunala grundskola­n gör, långt i från den verksamhet­en vi har idag. Hos oss hamnar man i en klassgemen­skaoch kan jobba ämnesöverg­ripande, mot psykisk ohälsa och med samhörighe­t. Till oss får alla sexor söka för att hamna i en klass. Kulturskol­an

” Om kulturskol­an skulle hålla i det skulle det bli något helt annat än det kommunala grundskola­n gör David Olsson, musiklärar­e

fungerar på ett annat sätt.

David Olsson och de andra musiklärar­na har istället argumenter­at för en högre skolpeng i Kungälv.

– Om vi inte hade legat i bottenskik­tet av skolpengen så hade det funnits ett annat handlingsu­trymme för rektorerna, säger han.

 ?? BILD: KRISTIAN JOHANSSON ??
BILD: KRISTIAN JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden