Kungälvs-Posten

Somnade och voltade – döms för rattfyller­i

En man i Kungälv körde hem från jobbet med över två promille i blodet. Färden slutade med att han voltade med bilen och åkte in i ett staket.

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Det var i höstas, i slutet av en två timmar lång bilresa, som mannen somnade bakom ratten. Klockan var nästan 04 på morgonen och han började närma sig hemmet i Kungälv efter en kväll av jobb på annan ort. Det var då han “nickade till”, som han själv uttrycker det i polisförhö­r.

När han vaknade igen hade han voltat och kraschat med bilen in i ett stängsel. Han skadade sig bara lindrigt, men både bilen och staketet var illa tilltygade. Efter flertalet provtagnin­gar visade det sig att mannen kört med 2,2 promille alkohol i blodet.

I förhöret som ägde rum på sjukhuset någon timme efter olyckan påstod den misstänkte att han under kvällen druckit några starköl, varav den sista runt 23-tiden. I sitt andra förhör, nästan två månader senare, svarar han istället att han druckit både öl och vin. Han säger även att han drack det sista glaset vid 01, varefter han begav sig hemåt vid 02.

Mannen erkände sig skyldig till brott direkt efter händelsen.

En boende i området kollade ut genom sitt fönster precis då mannen kraschade.

“Jag hörde en smäll, så jag kollade ut och såg bilen komma uppifrån. Jag såg att bilen tappade kontrollen och snurrade i luften, så jag sprang ut för att kolla att föraren mådde bra”, berättar vittnet i förhör direkt efter olyckan.

Det var vittnets staket som gärningsma­nnens bil voltade in i och förstörde.

Nu döms mannen i Göteborgs Tingsrätt till två månaders fängelse för grovt rattfyller­i. Dessutom ska han betala drygt 20 000 kronor i skadestånd till vittnet som fick sitt staket förstört.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden