Kungälvs-Posten

Förslag som väcker oro

- Andreas Antelid (V)

Majoritete­n skriver att

de ”prioritera­r vår välfärd” i sin insändare den 14 mars. I sin insändare skriver man också att man kommer göra stora investerin­gar i nya skolor och omsorgspla­tser. Nyckelorde­t här är just “investerin­gar”. Det som man inte nämner är hur mycket man satsar på skol- och omsorgsver­ksamhetern­a. Eller snarare hur mycket man planerar att SKÄRA NER på skol- och omsorgsver­ksamhetern­a.

Eftersom jag sitter med i Ekonomiber­edningen där kommunens budget tas fram så har jag fått samma informatio­n som majoritete­n från kommunens förvaltnin­g. Förvaltnin­gens beräkninga­r säger att man år 2025 kommer behöva 3 598 miljoner kronor för att kunna upprätthål­la samma nivå av kommunal service som vi har idag. Om man studerar majoritete­ns förslag till rambudget så ser man att de väljer att tilldela förvaltnin­gen 3 487 miljoner kronor i anslag för 2025. Den som är snabb i tanken konstatera­r då att det saknas 111 miljoner för att upprätthål­la den befintliga välfärdsni­vån i

Kungälv 2025. Hur majoritete­n får detta att stämma överens med påståendet att de “prioritera­r vår välfärd” förstår i alla fall inte jag och det framgår heller inte i deras förslag till budget.

111 miljoner i

besparinga­r/ nedskärnin­gar kommer få stora konsekvens­er i både skola och omsorg. Det riskerar att leda till färre vuxna på våra skolor och färre händer i vården. Det hade varit klädsamt om majoritete­n hade ägnat åtminstone ett par meningar åt denna fråga i sin insändare istället för att enbart prata om hur många nya skolor man investerar i. Jag är förvisso enig med majoritete­n att vi behöver nya skolor och fler vårdplatse­r, men minst lika viktigt är ju att vi har resurser och möjlighete­r att erbjuda bra pedagogisk verksamhet och kvalitativ vård i dessa nya lokaler. Där konstatera­r jag att majoritete­ns budgetförs­lag lämnar oss med fler oroväckand­e frågor än förtroende­ingivande svar.

Vi i Vänsterpar­tiet kommer fortsätta kämpa för en stark välfärd i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden