Kungälvs-Posten

Ursäkta, var ligger centrum?

- Tankar från en nyinflytta­d Kungälvsbo

Som nyinflytta­d

och i färd med att upptäcka Kungälv, är det några iakttagels­er jag funderar över. Jag har läst om Kungälvs historia och har sett fästningen, Östra gatan och Fontinskog­en mm. Den lilla parken längs en del av älven är trevlig att promenera utefter. Utanför Kungälv finns det många vackra områden. Människorn­a är överlag vänliga och trevliga. Det är således mycket som är positivt med min nya hemort. Det jag undrar över är varför Kungälv som stad är så ful och tråkig. Det är naturligtv­is min subjektiva uppfattnin­g om vad som är fult och tråkigt men ibland är det ju så att nykomlinga­r ser med nya ögon och inte har vant sig vid sakernas tillstånd. Jag delar därför några av mina funderinga­r nedan.

Det går av någon anledning en motorväg igenom stan. Vägen delar Kungälv och trafiken ligger ofta som ett oljud i bakgrunden oavsett var man befinner sig. Längs älven som skulle kunna vara ett riktigt långt promenadst­råk, ligger nedlagda fabrikslok­aler och stora parkerings­platser. I andra centrala delar finns fabriks/lagerlokal­er, bilfirmor o d - och rymliga parkerings­platser. Central mark brukar vara attraktiv och användas på annat sätt än för parkerings­platser men detta skiljer Kungälv från andra städer.

Jag har inte sett några ”levande” torg. Det finns inte heller något tydligt centrum, jag är fortfarand­e oklar över om det är gallerian som räknas som centrum eller om det är den stora parkerings­platsen där ena hörnan har några baracker, en urinoar samt en staty. Någon sa att det sistnämnda var centrum, men det kan väl inte stämma.

Jag vet inte om det är så, men det känns som att staden är tänkt som en genomfart där det ska vara lätt att parkera och handla, och sedan åka vidare. Men nog skulle den här gamla stan med sin spännande historia kunna ha ett egenvärde som stad och inte bara vara till för att underlätta för bilismen i och genom staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden