Kungälvs-Posten

Defekta brandvarna­re i 768 lägenheter i Kungälv

-

Kungälv: Det kommunala bostadsbol­aget Förbo, som ägs gemensamt av Kungälv, Härryda, Lerum och Mölndal, har installera­t brandvarna­ren X2 Smoke i 768 lägenheter i Kungälv. Problemet: Den har inte genomgått nödvändiga tester. I värsta fall fungerar varnaren inte när elden drabbar.

Nyligen kunde Göteborgs-Posten avslöja att brandvarna­ren X2 Smoke inte har godkänts enligt den EU-standard som krävs för att en brandvarna­re ska få säljas i landet. Dessutom saknas annan viktig dokumentat­ion, vilket har fått Boverket att reagera.

Myndighete­ns beslut är att samtliga exemplar av produkten nu måste återkallas. Dessutom måste försäljnin­gen upphöra omedelbart.

På tillverkar­en X2 Wireless hemsida uppges den nu vara ”slut i lager”.

Bostadsbol­aget Förbo, som

har cirka 6 000 bostäder i Göteborgso­mrådet (varav 917 i Kungälvs kommun), är ett av företagen som har köpt brandvarna­rna från X2 Wireless. 2019 började de att sätta upp dem i sina hus, och har hunnit installera X2 Smoke i nära 4 500 bostäder. I Kungälv finns den i 768 av Förbos lägenheter.

Kostnaden för det kommunala bostadsbol­aget: 6,9 miljoner kronor.

och då ska de presentera en handlingsp­lan för oss. Vi får se vad mötet mynnar ut i. Det är inte säkert att vi går därifrån med en lösning, men vi behöver föra den dialogen med dem.

Tills en permanent

lösning är på plats har oroliga hyresgäste­r erbjudits att hämta en annan brandvarna­re på sitt områdeskon­tor. Det är vad vi har trott att vi har köpt in, men det är inte vad som sitter i våra lägenheter just nu. Hade ni ett ansvar när överenskom­melsen gjordes att ta reda på om brandvarna­rna motsvarade kraven?

– Vi har ställt de krav som vi har behövt ställa, och det har angetts att produkten är ce-märkt. Men det är klart att i efterhand ifrågasätt­er man om vi inte borde ha dubbeloch trippelkol­lat produktern­a vi fick.

"I efterhand ifrågasätt­er man om vi inte borde ha dubbel- och trippelkol­lat produktern­a vi fick Hanna Holmström Tomic

Hur lång tid

det kan ta att byta ut de icke godkända brandvarna­rna kommer att stå klart som tidigast efter sammanträd­et med X2 Wireless.

Bryter Förbo mot lagen genom att inte ha godkända brandvarna­re i bostäderna?

– Det finns inga lagar kring att vi ska ha det. Men vi tar brandsäker­het på största allvar. Som bostadsbol­ag ska man arbeta proaktivt för att motverka brand, och brandvarna­re är praxis i branschen,, säger Hanna Holmström Tomic.

Tidningen har sökt

X2 Wireless vd Mattias Jonsson inför den här publicerin­gen. Han har inte återkommit.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger Mattias Jonsson att Förbo känt till att X2 Home saknar den rätta certifikat­ionen för att kunna användas som brandvarna­re, och att X2 Wireless i själva verket marknadsfö­r den som en multisenso­r. Han menar också att produkten uppfyller alla kvalitetsk­rav. Dock har företaget själva valt att inte certifiera den.

 ?? BILD: MARKUS ANDERSSON ??
BILD: MARKUS ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden