Kungälvs-Posten

VA-utbyggnad sätts på paus – ekonomin för dålig

- BILD: ANNA HEDLUND Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ökade kostnader gör Kungälvs pågående utbyggnad av vatten och avlopp ännu dyrare. Nu drar kommun i bromsen. – Nu bygger vi bara där vi är tvungna för att undvika vite från länsstyrel­sen, säger Maria Hübinette, tf enhetschef för VA-teknik.

Planeringe­n för utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Kungälvs kustzon påbörjades 2008. För ett år sedan var tidplanen att va-utbyggnade­n i kustzon skulle vara klar 2035, från Aröd i norr till Sjöhed/Nereby i söder.

Hur tidplanen ser ut nu är inte lika klart.

– Vi har inte världens bästa ekonomi just nu och utbyggnade­n innebär väldigt stora investerin­gar. Allt bekostas av va-kollektive­t och där finns inte hur mycket pengar som helst. Därför behöver vi lägga det mesta på is ett par år tills vi kan investera igen. I väntan på det bygger vi kommunalt va bara där vi har föreläggan­den från Länsstyrel­sen, för övriga projekt tar kommunen sikte på efter 2028, säger Maria Hübinette.

Kommunen har nu

7 områden med föreläggan­den på olika platser. Med varje föreläggan­de följer ett datum när det ska vara klart, vissa föreläggan­den är förenade med vite. Därför måste de områdena prioritera­s, förklarar Maria Hübinette.

Aröd är ett

av områdena där kommunen har föreläggan­de av länsstyrel­sen att bygga kommunalt va. Föreläggan­det kom redan 2010 och efter flera förseninga­r måste nu Kungälvs kommun ha både vatten och avlopp klart i hela Aröd senast 31 december 2025. Blir man inte klar tills dess ska kommunen betala 15 miljoner i vite per år som datumet överskrids.

– Vi har en del föreläggan­den, de har ploppat upp lite här och där i kommunen, alla har inte vite, men det är dem vi måste prioritera. Pengarna räcker inte till allt, säger Maria Hübinette som menar att det kanske fanns ett viss övermod i tidsprogno­sen när den första planen om va i kustzon såg dagens ljus 2008.

– Det är inte enkelt, markförhål­landen kan visa sig vara helt annorlunda när man väl börjar projektera, markägare kanske inte vill låta oss får ledningsrä­tt på deras mark, man överklagar och utbyggnade­n stannar upp i väntan på dom. Folk har förstås rätt att överklaga och få sin sak prövad, men det är tidsödande. Både i Brunnefjäl­l och Bredsten sitter vi fast i sådana processer. Hur går det nu med omvandling­en av fritidshus­områden? Tanken från politiken var ju att nya detaljplan­er skulle gå hand i hand med va-utbyggnade­n?

– Ja, VA ska följa med nya detaljplan­er och där ha vi just nu en, i Tjuvkil, som vi jobbar aktivt med. I delar av det området som kallas etapp 4, längst ner mot hamnen, har vi föreläggan­de och där bygger vi färdigt. Där är också detaljplan på gång. Övriga områden i Tjuvkil som ännu inte har kommunalt va kommer att ligga längre fram i tiden.

Maria Hübinette nämner

också Ödsmålsmos­se, Rörtången och Brattön som områden där trycket på kommunalt va och nya detaljplan­er är stort. I de områden har kommunen inget föreläggan­de och Rörtången har enligt Maria Hübinette vatten och avlopp som fungerar än så länge.

– De är typiskt sådana områden som kan få vänta, även om vi utvärderar behoven hela tiden och ser över utbyggnads­planen från 2016 hela tiden. Vi har ju också mer tätortsnär­a behov av nya ledningar och det finns tyvärr inte en särskild plånbok för utbyggnad utan allt tas ur samma, säger Maria Hübinette som också menar att kommunen behöver bli bättre på att utreda behoven av kommunalt vatten och avlopp för olika områden.

– Det är inte självklart att det finns behov bara för att det finns en grupp bostäder på ett ställe. Förutsättn­ingarna är visserlige­n ganska svåra i vår kommun, men vi kan inte utgå ifrån att behoven finns överallt.

Tror du att samfälligh­etsförenin­gar för vatten och avlopp kan få ett uppsving i Kungälv när utbyggnade­n saktar ner?

– Vatten är väldigt svårt, där är kraven höga och det är svårt för enskilda att försörja ett område med bra dricksvatt­en, det går nästan inte. Avlopp är lättare, däremot tror jag inte på konceptet i nutid. För 30 år sedan kanske de fungerade när människor var vana att arbeta mer ideellt. Idag finns det nog ingen som ideellt vill sköta ett avloppsren­ingsverk på sin fritid, säger Maria Hübinette.

Maria Hübinette.

 ?? ?? VA-utbyggnad vid Kastellegå­rden i Ytterby.
VA-utbyggnad vid Kastellegå­rden i Ytterby.
 ?? BILD: JONAS STRÖMBERG ??
BILD: JONAS STRÖMBERG
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden