Kungälvs-Posten

Busslinjer tvingas att flytta ut i vår när resecentru­m byggs om

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Kungälv: Flera busslinjer tvingas flytta ut från Kungälvs resecentru­m när delar av knutpunkte­n byggs om under våren och sommaren. Här är de berörda linjerna – och datumen – att hålla koll på för dig som resenär.

Kungälvsre­senärerna har en hel del nyheter som rör stadsbusst­rafiken att hålla koll på under våren och sommaren, något som Kungälvs-Posten har berättat om tidigare.

Flera linjer får nya körvägar, det tillkommer nya linjenumme­r och några linjer läggs ner. En av dem är den omdebatter­ade Marstrand Express – som i juni ersätts av nya lokala linjen 302 och slutar köra in till Göteborg.

Under våren

och början av sommaren får resenärern­a dessutom förhålla sig till konsekvens­erna av att delar av Kungälvs resecentru­m byggs om.

Elbussar ska nämligen börja köra i Kungälv. Eftersom de nya elbussarna i storlek är längre än de befintliga bussarna så måste flera befintliga gater på resecentru­m förlängas för att fordonen ska kunna få plats.

Resenärern­a får räkna med en del stök på platsen i samband med detta arbete, informerar Västtrafik­s presskommu­nikatör Henrik Kjellberg.

– Det är ett arbete som behöver göras på marken. Det kommer absolut bli en byggarbets­plats på delar av resecentru­m, upplyser han.

Under byggtiden så kommer flera busslinjer att avgå från hållplatse­n Oasen istället för som normalt från resecentru­m. Dessa linjer är 306, 308, 309 samt 355.

– Så resenärer på dessa linjer behöver ta sig dit istället. Övriga linjer körs från resecentru­met men från andra gater, meddelar han.

När ska

då Kungälvs resecentru­m byggas om? Arbetet delas upp i två etapper:

• Etapp 1: Pågår 2 april – 5 maj. Då kommer gaterna 4 till 7 vara avstängda.

• Etapp 2: Pågår 6 maj – 7 juni. Då kommer gaterna 2 till 4 vara avstängda.

Bussresenä­rer ombeds att söka sin resa i Västtrafik­s app To Go, på Västtrafik­s hemsida, på skyltar inne på resecentru­m samt vid hållplats Oasen.

Informatör­er kommer också att finnas på plats och guida resenärern­a i rusningsti­der, berättar Henrik Kjellberg.

Delar av Kungälvs resecentru­m ska byggas om under våren och sommaren.

Har ni behövt ta höjd för att fler linjer än vanligt kommer avgå från Oasen under byggtiden, med risk för att det kan bli rörigt där?

– Jag vågar inte säga exakt hur vi anpassar området. Man har bedömt det som att man kan ha trafiken där under de här två etapperna. Det kan innebära förlängd restid om det det tar tid att köra in där, förklarar han.

Det blir

stadsbussl­injerna 1, 2 och 3 som blir först med att få de nya elbussarna. Vissa av de här linjerna får även förändrad turtäthet och körväg. Till exempel kommer linje 1 få fler turer i rusningsti­d på vardagar.

Satsningen på elbussar omfattar i längden hela regionen, utvecklar presskommu­nikatören.

– Det här är ett långsiktig­t arbete med att få all stadstrafi­k att köra på el. 2030 är målet när allt ska vara klart, säger Henrik Kjellberg på Västtrafik som ser stora vinster i minskat utsläpp av fossila bränslen framför sig samt renare och tystare städer.

 ?? BILD: FOTOGRAF THOMAS HARRYSSON AB ??
BILD: FOTOGRAF THOMAS HARRYSSON AB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden