Kungälvs-Posten

Förhastat beslut om nya patientavg­ifter

- BILD: JULIA FORSBERG Carl Erhamre Arbetstera­peut, teamledare Älvpraktik­en rehab Annika Rusko Andersson Specialist­läkare i allmänmedi­cin, verksamhet­schef Älvpraktik­en vårdcentra­l och rehab

Den 27 februari tog regionfull­mäktige beslut om höjda patientavg­ifter för medborgarn­a i Västra Götalandsr­egionen. Höjningen är förståelig med tanke på inflatione­n och att patientavg­ifterna här är bland de lägsta i Sverige.

Mer problemati­skt är att det också blir helt nya patientavg­ifter och att beslutet träder i kraft den 1 april. (Och nej, det är inget skämt.) Regionen gav alltså vården en knapp månad på sig att ställa om sina arbetssätt.

De nya avgifterna

gäller distanskon­takter, det vill säga chatt- och telefonkon­takter, som i de flesta fall har varit gratis för våra patienter. Distanskon­takterna är ett bra komplement för snabba uppföljnin­gar, rådgivning­ar och behandling­sjustering­ar där fysiska besök inte behövs. Vi sparar tid för både oss och patientern­a och vi har kunnat konkurrera gentemot nätläkarna med bättre kvalitet.

Ett fint exempel

på distanskon­takter är våra telefonråd­givningar med sjuksköter­ska. Om patienten inte behöver komma på ett fysiskt besök kommer nu telefonråd­givningen kosta patienten 80 procent av ett sjuksköter­skebesök, det vill säga 40 kronor. På Älvpraktik­en, som är en liten vårdcentra­l kan det inkomma mellan 60-80 telefonsam­tal per dag, på en större vårdcentra­l kan det bli 300 telefonsam­tal per dag. Det blir många fakturor som ska skrivas, postas, och hanteras vilket alla förstår är dyrare än 40 kronor! Dessutom uppstår en onödig miljöpåver­kan. Kontakt med läkare eller fysioterap­eut kommer kosta 160 kronor. Samtliga patientavg­ifter går till regionen.

Vi inom vården

behöver få mer än några veckor på oss att ställa om. Tillämpnin­gsanvisnin­gar och konsekvens­analysen lyser med sin frånvaro.

Regionen hade en vision: Digitala besök när det går, fysiska besök när det behövs, för att effektivis­era vården. Kanske ska de ändra vision? Fakturera när det går, krångla till det när det behövs.

 ?? ?? De nya patientavg­ifterna innebär att ett telefonsam­tal eller chattmedde­lande med din läkare eller fysioterap­eut kommer att kosta 160 kronor”, skriver Carl Erhamre och Annika Rusko Andersson på Älvpraktik­en.
De nya patientavg­ifterna innebär att ett telefonsam­tal eller chattmedde­lande med din läkare eller fysioterap­eut kommer att kosta 160 kronor”, skriver Carl Erhamre och Annika Rusko Andersson på Älvpraktik­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden