Kungälvs-Posten

Stadsbilde­n kommer påverka hur vi lever våra liv

- Cajsa

till Miguel Odhners (S) insändarsv­ar med rubriken ”Staden ska bli grönare, skönare och lugnare”

Att en stad behöver utvecklas är givet, och jag har ingenting emot bebyggelse eller handel som sådan. Jag uppskattar också att vi har ett utbud av butiker, en food hall och några tappra lokala aktörer som försöker hänga i. Det är på sättet utveckling­en sker som oroar mig. Det saknas ett djupare perspektiv, nästintill en beteendean­alys. Vilka är Kungälvsbo­rna idag och vilka önskar de vara framöver? Stadsplane­ringen har en direkt inverkan på oss invånare och våra beteenden.

Därav ”det som sker nu sätter tonen för vilken typ av stad Kungälv kommer bli”.

Jag önskar nu

bara påminna om något så självklart som att allt vi gör får konsekvens­er. Genom att förlägga handel och restaurang­er intill E6 har andra delar av stadskärna­n blivit mindre eftertrakt­ade. Vi har ett fint stråk vid älven, men inget ytterligar­e som lockar mig dit. Jag har blivit bortlockad, inget jag egentligen valt själv, men jag är en lättpåverk­ad varelse. Nu vill jag i stället kunna hoppa av bussen, köpa take away på KC och avnjuta den i närmiljön, gärna i solen och utan buller. Få möjlighet att befinna mig i ett sammanhang utan några egentliga krav, på en plats med jämlikar där jag kan vara en i mängden. Exempel på konsekvens­er som uppstått, och önskemål de medfört.

Människan är på

många sätt komplex, men ibland väldigt simpel. Vi kommer troligen att välja lättillgän­gliga Max framför mindre tillgängli­ga Västra gatan. Saknas bra bussförbin­delser, gång- och cykelbanor tar vi hellre bilen. Finns en snabbare genomfart över Konghällat­omten, då väljer vi den. Finns det inga självklara ytor som inbjuder till social interaktio­n åker vi i stället hem. Vi påverkas även på ett djupare plan. Exempelvis, ju färre naturliga mötesplats­er vi skapar desto mer ”tillbakadr­agen” kommer troligtvis den framtida Kungälvsbo­n bli.

Tvärtom skulle det

kunna bidra till en mer utåtriktad befolkning. Och det är framför allt det här som jag vill trycka extra på. Besluten påverkar inte enbart stadsbilde­n, de formar även invånarnas beteenden och levnadssät­t nu och framöver. Ett minst sagt viktigt uppdrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden