Kungälvs-Posten

En sagostund med Adelina som verkligen rockade sockorna

Det är Adelinas dag och då rockarna vi sockorna för att fira olikheter. Hon är huvudperso­nen i böckerna om Adelina, berättelse­r med tecken som stöd.

- Niklas Ohlson niklas.ohlson@stampen.com

Adelina är tio år i augusti och något av en kändis på Instagram, via kontot Tecken som stöd som har 100 000-tals följare. Hon var med i Kungälvs-Posten redan som bebis och vi träffade henne för ett år sedan på 21 mars. I år bjöd hon och hennes familj med mamma Linda och pappa Niclas Wenthe in till en sagostund på Kungälvs stadsbibli­otek, med pyssel och fantasi efter sagoläsnin­gen.

– Hon har downs syndrom och då har man oftast en försenad språkutvec­kling när de föds. Tecken som stöd stimulerar alla barns språkutvec­kling, säger Linda Wenthe.

Det satte i

gång tankar hos familjen Wenthe. Vad kunde de göra för sitt och andras barn? De tog till gör det själv-metoden.

– När hon var liten saknade vi barnböcker som var för alla. De tenderar annars att bli lite tråkiga som läromedel, de böckerna med sådant stöd. Därför började vi att skriva böcker med tecken som stöd. Nu har släppt fyra böcker och den femte kommer till sommaren. Den boken vi läser här är ”Adelina och de rockiga sockorna” och är speciell för den här dagen, berättar Linda Wenthe.

Den handlar om Adelina och en utflykt till mormor och morfars lantställe.

Vad betyder den här dagen?

– Den här dagen är så viktig då den bidrar till att sätta i gång dialogen om allas lika värde. Att alla får plats i det här samhället. Vi behöver bli medvetna om det här med exkluderin­g och hur vi tänker kring normer. Det här är Internatio­nella downs syndrom-dagen och det är speciellt på ett sätt, men den här dagen är viktig för alla barn med funktionsn­edsättning. Man behöver fira olikheter, tycker Linda Wenthe.

Adelina själv verkade

ha hört berättelse­n några gånger förr och botanisera­de i stället bland biblioteke­ts andra böcker. Hon ville helst dra i gång med Rocka sockorna-sången direkt. Och hon var med all rätt ganska trött efter en händelseri­k dag.

– Vi hade rocka sockorna-fest i skolan. Det var kul. Vi åt popcorn, säger Adelina, som hade tagit med sig massor av popcorn till festen på Sandbackas­kolan.

 ?? BILDER: NIKLAS OHLSON ?? Sagostund om när Adelina rockar sockorna. Linda Wenthe läser sin berättelse om och för dottern med downs syndrom.
BILDER: NIKLAS OHLSON Sagostund om när Adelina rockar sockorna. Linda Wenthe läser sin berättelse om och för dottern med downs syndrom.
 ?? ?? Niclas och Adelina Wenthe softar i biblioteke­t efter en händelseri­k dag.
Niclas och Adelina Wenthe softar i biblioteke­t efter en händelseri­k dag.
 ?? ?? Adelina Wenthe i centrum av sockorna.
Adelina Wenthe i centrum av sockorna.
 ?? ?? Rockade sockor hör dagen till.
Rockade sockor hör dagen till.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden