Kungälvs-Posten

Kadir Meral: Utan kultur är vi själlösa robotar

- Kadir Meral Krönikör

Nedläggnin­gen av musikklass­erna på Ytterbysko­lan följer mönstret där kulturen eftersätts över hela riket. En högerkonse­rvativ regering med fokus på benefit minskar anslagen till studieförb­unden, folkhögsko­lor, public service, museer och andra kulturskap­ande forum. Man vill satsa på spetsutbil­dningar, heter det. Men utan breddverks­amhet blir det svårt att få framtida talanger. Det är som att lägga ner alla breddfören­ingar inom idrotten och tro att man ska få fram elitspelar­e. Ekvationen går inte ihop.

Det förvånar mig att just högerkraft­er attackerar kulturen, eftersom kulturen annars är en stark markör för nationalst­aten. Mitt under brinnande krig fick Winston Churchill kritik i parlamente­t för att han lade så mycket pengar på kultur och Churchill ska ha svarat, ”Vad ska vi annars ha att slåss för! Har vi ingen konst och kultur har vi inget att försvara!”

Kulturen är vår andningslu­ft i vardagen. Den dagen vi slutar att ägna oss åt kultur har vi omvandlats till tvåbenta själlösa robotar. Vad blir livet värt om vi inte kan avnjuta en konsert, en musikal, en balettföre­ställning, en teaterakt, en konstutstä­llning, en film eller dansuppvis­ning? Livet kan inte gå ut på att vi ska jobba ihjäl oss för att bekosta våra dyra bostäder med höga räntor där våra löner i slutändan hannar i bankägarna­s fickor. Kulturen har många mervärden som inte går att mäta i direkta synbara ekonomiska vinster. När vi utövar eller nyttjar kultur mår vi bra. Vi blir sinnligt rikare, vi blir mer kreativa och innovativa. Vi växer som människor. Alla dessa mervärden kommer oss senare till godo när vi jobbar och gör att vi orkar leva.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden